Un nou crash nu va veni din cauza unei crize valutare locale sau politice, ori a unor ştiri negative din partea agenţiilor de rating.

Va fi urmarea unei fracturi în China, în SUA sau mai aproape, în Europa. Sau, pur şi simplu, va fi generat de un „Black Swan“. Dacă evoluţia din 2008-2009 a fost considerată de mulţi un „ghinion“, ur­mătorul crash va distruge capital serios. Revenirea va fi mult mai lungă decât cea anticipată de scenariile descrise în actuala criză. Aşa că întrebarea din titlu trebuie să aibă un răspuns fără echivoc, indiferent de ce va face vecinul sau prietenul sau şeful tău. Tu trebuie să ai un răspuns şi un plan de acţiune! Structura pieţei româneşti actuale şi viitoare nu poate oferi o soluţie decât dacă vei avea norocul sau ştiinţa (de preferat) să fii prins pe cash. Soluţii? Pieţele externe, dar cu instrumente adecvate.

Pentru azi, un cocktail Molotov cu patru ingrediente diferite, dar cu acelaşi efect. În Figura 1a, avem indicele pieţei din Shanghai (SSEC), care anticipează evoluţia pieţelor internaţionale. Observăm două elemente clare: indicele se află sub ambele medii şi, cel mai important, indicele împreună cu cele două medii de 50 şi 200 de zile pleacă din acelaşi punct. Cine cunoaşte ABC-ul analizei tehnice ştie că al doilea element este extrem de negativ pentru evoluţia ulterioară. Căderea din aprilie 2010 până în prezent este o primă dovadă a acestui sărut al morţii. Imediat sub el în Figura 1b, indicele SP-500, cel mai reprezentativ pentru piaţa americană,  oferă o altă încrucişare letală, formată acum două zile. Numai încăpăţânarea te mai opreşte să nu anticipezi evoluţia pieţei americane din acest punct. Spe­ranţa nu-şi are loc aici. În Figura 1c, am prezentat un ­indice interesant, care măsoară procentul numărului de acţiuni de la NYSE aflat deasupra mediei de 200 de zile (roşie). Cu cât mai ridicată valoarea indicelui T2107, cu atât piaţa e mai bullish. Şi aici vedem o altă încrucişare mortală, similară cu celelalte. Ce a urmat este isto­rie… Bătrâna şi sclerozata Europă e reprezentată de EUR-X în Figura 1d. Acesta este un indice construit pentru a reprezenta evoluţia bursieră a primelor 100 de companii pe Continent. Şi aici avem acelaşi „Kiss of Death“ care oferă o anticipare negativă a cursului pieţelor europene.

Tabloul celor patru indici arată clar prezenţa aceleiaşi formaţiuni pe toate charturile. Traducerea este o indicaţie foarte bearish, care anunţă noi scăderi şi un crash. De ce? Piaţa acumulează energie negativă din 2007 încoace şi aceasta trebuie eliminată. Când? Cum? Nimeni nu ştie, nici Rubini, nici eliotiştii. Sigur şi demonstrat în trecut este faptul că o piaţă bear se termină numai printr-o serie de crash-uri separate luni şi la ani distanţă unul de celălalt. Primul a fost în 2008.

Dan Valcu, CFTe https://ta.educofin.com