Chiar dacă cercetătorii speră ca un pacient să devină imunizat împotriva noului coronavirus cel puțin câteva luni după ce a fost infectat prima dată, nimeni nu poate spune în prezent dacă un om se poate îmbolnăvi de două ori de COVID-19.

Astfel, ”a fi imunizat înseamă că ai dezvoltat un răspuns imunitar împotriva virusului care îți permite să-l elimini. Și cum răspunsul imunitar are o memorie, acest lucru nu vă permite să fiți reinfectați de același virus mai târziu”, explică Eric Vivier, profesor de imunologie în Marsilia.

În general, pentru virușii ARN precum COVID-19 sunt necesare ”circa trei săptămâni pentru a avea o cantitate suficientă de anticorpi protectori” și această protecție durează mai multe luni, mai spune profesorul.

Noul coronavirus este plin de surprize

Dar aceasta este doar teorie: noul coronavirus, care nu încetează să rezerve surprize, este prea nou pentru a permite cea mai mică certitudine.

”Nu știm, putem doar să extrapolăm pornind de la alți coronaviruși și chiar și pentru ei datele sunt limitate”, subliniază Mike Ryan, director pentru programe de urgență la Organizația Mondială a Sănătății – OMS, conform AFP.

Pentru SARS, care a ucis aproape 800 de oameni în lume în 2002-2003, bolnavii vindecați erau protejați ”în medie timp de doi sau trei ani”, explicat Pr François Balloux, de la University College din Londra. Deci ”poți cu siguranță să te reinfectezi, dar întrebarea este: după cât timp? Nu vom afla decât retroactiv”.

Un studiu recent efectuat în China, neevaluat de alți cercetători, a arătat că macacii rhesus infectați de virus și apoi vindecați nu au putut fi reinfectați.

Numeroase semne de întrebare

Dar ”acest lucru nu nu spune nimic” în ceea ce privește durata, precizează Frédéric Tangy, cercetător la Institutul Pasteur, deoarece studiul s-a derulat pe o perioadă relativ scurtă, o lună.

În acest context, informații venite din Asia, în special din Coreea de Sud, care arătau că mai mulți pacienți vindecați au fost testați din nou pozitiv ridică numeroase semne de întrebare.

Teoretic, ar putea fi vorba de o a doua infectare, notează mai mulți experți, care consideră însă că acest lucru este puțin probabil și privilegiază la acest stadiu alte explicații.

S-ar putea ca la anumiți oameni virusul să nu dispară și să infecteze ”de manieră cronică”, cum este virusul herpesului, care poate rămâne în stare latentă și asimptomatic, notează Pr Balloux.

Teste nu sunt fiabile 100%, ar putea fi vorba de asemenea de un fals negativ iar pacientul să nu fi scăpat cu adevărat de virus. ”Acest lucru sugerează că oamenii rămân infectați mai mult timp, mai multe săptămâni. Nu este ideal”, a adăugat el.