Președintele Zelenski a spus că cele trei așezări eliberate sunt Novovoskresenske, Novohrîhorivka și Petropavlivka, situate la nord-estul orașului Herson. Declarațiile au fost făcute după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu soldați ruși care se predau în Herson cu tot cu un blidat BMP-2, informează Euractiv.

Putin pregătește o lovitură de proporții

Anterior, președintele Vladimir Putin a spus că așteaptă ca situația din cele patru regiuni controlate parțiale de Rusia, pe care Moscova le-a declarat teritoriu rus, să se „stabilizeze”.

„Pornim de la ideea că situația se va stabiliza, vom putea dezvolta cu calm aceste teritorii”, a spus Putin în declarațiile sale televizate.

La Organizația Națiunilor Unite, Rusia face lobby pentru un vot secret, în loc de un vot public, săptămâna viitoare, când Adunarea Generală a ONU ia în considerare să condamne anexarea, de către Rusia, a Donețkului și Luganskului, în est și a Herson și Zaporojie în sud, după organizarea unor așa-zise referendumuri. Kievul și Occidentul susțin că oamenii au fost obligați să voteze sub amenințarea armei.

Dmitri Peskov a dat asigurări că teritoriile anexate de Putin și care acum încep să fie recuperate de forțele din Ucraina vor rămâne rusești „pentru totdeauna” și că Moscova va recâștiga rapid teritoriile pierdute.

Mesajul lui Zelenski

Mișcarea Rusiei de a anexa regiunile sporește posibilitatea escaladării războiului. Putin și alți oficiali au declarat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja teritoriul Rusiei, inclusiv provinciile anexate.

Ucraina susține că nu se teme de nicio amenințare nucleară, iar Zelenski s-a adresat forțelor pro-ruse din Ucraina, spunând că au pierdut deja.

„Ucrainenii știu pentru ce luptă. Și tot mai mulți cetățeni ai Rusiei își dau seama că trebuie să moară doar pentru că o persoană nu vrea să pună capăt războiului”, a spus liderul de la Kiev referoindu-se la Putin.

Alte 625 de milioane de dolari destinate Ucrainei

Între timp, forțele ruse au lansat, luni, circa zece rachete sol-aer S-300 asupra oraşului Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, distrugând obiective de infrastructură civilă.

Forţele ruse au ocupat de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina cea mai mare parte din regiunea Zaporojie, unde se află situată cea mai mare centrală nucleară din Europa. Cele mai mari oraşe din regiune – Berdiansk, Melitopol, Tokmak, Enerhodar – unde este situată centrala nucleară din Zaporojie – se află sub ocupaţie rusă.

Statele Unite vor anunţa un nou pachet de ajutor financiar de 625 de milioane de dolari destinat Ucrainei, a declarat un oficial din domeniul apărării.

„Preşedintele Joe Biden s-a angajat să continue cât va fi necesar susţinerea Ucrainei în acţiunile de apărare faţă de agresiunea rusă, inclusiv prin furnizarea unui nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 625 de milioane de dolari, care va include sisteme mobile de artilerie HIMARS, alte sisteme de artilerie, muniţie şi vehicule blindate”, a precizat preşedinţia SUA.

În total, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 17,5 miliarde de dolari, de la începerea mandatului Biden şi în valoare de 19,65 miliarde de dolari de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.