„Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății sunt în proces de evaluare a efectelor administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus. Ipotezele emise de experți francezi au avertizat asupra unor posibile efecte adverse ale administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus. Pe 17 martie 2020, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunțat că nu există dovezi suficient de puternice că ibuprofen agravează COVID19.

Până la apariția de noi date științifice, aceștia au actualizat recomandările privind tratamentul simptomelor infecției cu coronavirus. Este recomandat paracetamolul, cu excepția cazurilor în care un medic recomandă explicit altceva. Același ghid le recomandă pacienților aflați în tratament cu ibuprofen să NU întrerupă administrarea de ibuprofen fără consultarea medicului”, a transmis Guvernul României.

„Pot lua ibuprofen daca am coronavirus? Inca neclar. Nu exista studii privind efectele administrarii de ibuprofen asupra pacientilor cu COVID-19. Daca aveti febra, luati medicamente doar la recomandarea medicului”,  mai scris pe FB-ul Guvernului.

Mesajul face parte dintr-o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus, derulată de Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Avertizarea, fără dovezi ştiinţifice

Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) infirmă într-un comunicat informaţiile incorecte care circulă pe reţelele de socializare. „În prezent, nu există dovezi ştiinţifice care să stabilească o legătură între ibuprofen şi agravarea COVID-19”, a afirmat AEM, referindu-se la boala provocată de noul coronavirus, transmiet Agerpres.

„La începerea tratamentului pentru febră sau durere în cazul COVID-19, pacienţii şi cadrele medicale ar trebui să ia în considerare toate opţiunile de tratament disponibile”, inclusiv ibuprofen şi medicamente asociate, precum şi paracetamol, cel mai utilizat analgezic.

Farmaciile şi supermarketurile din Olanda au început limitarea vânzărilor de paracetamol din cauza penuriei apărute pe piaţa naţională după ce numeroşi olandezi şi-au făcut stocuri de medicamente în urma temerilor legate de pandemia de coronavirus. Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a avertizat, sâmbătă, că ibuprofenul poate agrava infecția cu coronavirus și a recomandat paracetamol în caz de febră.