Municipiul Vaslui a intrat în topul oraşelor cu cele mai mari creşteri de preţ din trimestrul al treilea al acestui an. În primul trimestru, cele mai mari scumpiri se înregistraseră în Miercurea-Ciuc, ior în trimestrul al doilea în Sfântu Gheorghe.

Vânzătorii de apartamente din Vaslui cereau la sfârşitul lunii septembrie 690 euro/mp, ceea ce reprezintă o creştere de 6,3% faţă de finalul lunii iunie, potrivit platformei Analize Imobiliare, susţinută de siteul de anunţuri imobiliare.ro. Ca şi în cazul localităţilor Miercurea-Ciuc şi Sfântu Gheorghe, explicaţia acestei creşteri ar putea fi pusă pe seama intrării pe piaţă a unor noi anunţuri de vânzare, mult mai rare în oraşele cu populaţie mică şi statornică.

Evoluţia preţului din Vaslui este semnificativ peste cea a următorului oraş din clasament. În Târgu-Jiu apartamentele s-au scumpit cu 4,9%, în aceeaşi perioadă, iar acum se vând cu 930 euro/mp, iar în Giurgiu preţurile au crescut cu 4,8%, până la 530 euro/mp.

CITIŢI ŞI Adio locuinţe accesibile

Astăzi, o familie cu venituri medii din Vaslui trebuie să accepte un grad de îndatorare de 24,3% dacă vrea să cumpere un apartament cu două camere printr-un credit Prima Casă, potrivit calculelor Capital. Spre comparaţie, locuinţele din Vaslui au un nivel de accesibilitate similar celor din Bucureşti. În Vaslui ai nevoie de 6,1 ani pentru a cumpăra un apartament dintr-un salariu mediu, iar în Bucureşti timpul necesar este de 6,8 ani. Dacă o familie din Vaslui se împrumută astăzi pe 30 de ani prin Prima Casă, pentru a cumpăra un apartament cu două camere în valoare de 34.500 euro, va fi nevoită să suporte o rată lunară de  circa 190 de euro.

Deocamdată, această familie ar plăti 20% din veniturile lunare pe rata bancară, însă în eventualitatea probabilă a dublării dobânzi ROBOR, ponderea ratei în venituri ar creşte la 30%. Eurostat defineşte o familie ca fiind „supraîmpovărată” atunci când costurile de locuire totale reprezintă peste 40% din venitul net. Drumul până la acest procent este destul de scurt.

Cele mai ieftine oraşe

 

La polul opus, oraşele cu cele mai mici creşteri de preţ consemnate în al doilea trimestru al anului sunt Baia Mare, Oradea, Alba Iulia, Ploieşti şi Satu Mare, unde pretenţiile proprietarilor de apartamente au scăzut uşor sau au crescut cu maxim 1,2%, conform Analize Imobiliare.

Cele mai ieftine locuinţe din ţară au rămas şi în trimestrul al treilea tot în Reşita, Giurgiu, Alexandria, Drobeta Turnu-Severin şi Târgovişte. În aceste reşedinţe de judeţ preţurile variază între 500 euro/mp util şi 620 de euro/mp util.

Cele mai scumpe locuinţe din ţară sunt şi în acest trimestru tot în Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Craiova. Aici, preţurile sunt cuprinse între 1.520 euro/mp util şi 1.100 euro/mp util.