Conform unui comunicat al Ministerul Energiei, reprezentanții instituției au purtat mai multe discuții la nivelul Guvernului, Parlamentului și Comisiei Europene în urma cărora au decis ca liberalizarea va intra în vigoare de la 1 aprilie 2017.

”Am analizat toate observațiile si nu au fost identificate argumente tehnice suficiente pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării țării noastre în Uniunea Europeană, existând în schimb o serie de riscuri”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, decizia de implementarea a OUG 64/2016, fără o nouă amânare, a fost luată pentru ca statul român să nu sufere amenzi din partea Comisiei Europene, dar și a posibilității pierderii de către România a fondurilor europene alocate conductei BRUA, în valoare de 180 milioane de euro.

“Legat de temerile din spațiul public privind o posibilă creștere substanțială a prețului gazelor la populație după momentul liberalizării, aceasta este, de asemenea, nejustificată. Populația va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacționarea gazelor naturale se va face în condiții de eficiență economică printr-un proces transparent de achiziție care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor paticipanților la piață”, a spus, în comunicat, Toma Petcu.

Liberalizarea de la 1 aprilie înseamnă că producătorii de pe piața locală pot vinde gazele naturale la ce preț doresc, fără a mai avea preț reglementat de către ANRE. Totuși, în prețul final plătit de consumatorii casnici se regăsesc mai multe componente. Mai întâi este acest preț de achiziție al gazului natural, la care se adaugă tarifele de transport, distribuție, furnizare și înmagazinare care compun factura consumatorului final.

Reprezentanții Ministerului Energiei susțin că “liberalizarea pieței gazelor este necesară pentru a se crea un mediu competitiv, transparent și echitabil, atât pentru operatorii din această piață, cât și pentru consumatori”.

Havrileț, ANRE: Preţul final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie

În urmă cu două zile, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), a declarat, într-o dezbatere pe această temă, că prețul final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie.

"ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor", a explicat Havrileţ. 

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preţ final reglementat pe care furnizorii pentru piaţa reglementată vor trebui să îl respecte. 

Citiți și: Liberalizarea preţului gazelor creşte povara facturilor la căldură

"Practic, în ceea ce priveşte preţul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferenţe mari faţă de preţul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puţin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferenţe mai mari de 5% faţă de acest preţ", a subliniat şeful reglementatorului. 

Havrileţ a mai spus că ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă. 

În urmă cu două săptămâni, Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE, a declarat că liberalizarea pieţei gazelor nu este legată doar de evoluţia preţurilor, ci trebuie privită ca o transformare într-o piaţă care funcţionează după regulile de competiţie.

"La gaze, liberalizarea de care vorbim – aici se fac multe comentarii şi confuzii – nu înseamnă neapărat cum evoluează preţurile, este de fapt formula de a simplifica o decizie şi un proces extrem de complicat în a înlocui transformarea unui sector vital pentru România, care este sectorul de gaze, într-un sector funcţional pe principiile economiei de piaţă. Liberalizarea nu înseamnă doar cum evoluează preţul, ci înseamnă ce mecanisme am pus la punct să funcţioneze piaţa după regulile de competiţie, care sunt regulile pe care jucătorii trebuie să le respecte şi cum funcţionează pieţele principale, secundare şi derivate în sectorul respectiv, cum asiguri protecţia unei categorii de consumatori şi cum creezi o predictibilitate din punctul de vedere al evoluţiei inputurilor economice, care, sigur că da, până la urmă înseamnă preţuri şi tarife", a spus Calotă. 

La rîndul său, Dumitru Chiriţă, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a precizat că tranzacţionarea pe bursă a întregii cantităţi de gaze din producţia internă, precum şi a gazelor de import, ar putea reprezenta o soluţie pentru scăderea preţurilor plătite de consumatorii finali, aşa cum s-a întâmplat în sectorul energiei electrice

Piaţa de gaze pentru consumatorii casnici se va liberaliza, de la 1 aprilie, indiferent de presiunile contrare ale furnizorilor. Ce ne aşteaptă

Capital.ro informa în urmă cu două săptămâni că apropierea datei de 1 aprilie, când piaţa consumatorilor casnici de gaze din România trebuie să se liberalizeze, a stârnit o luptă intensă între interese contrare din piaţă. Deşi prevederile OUG 64 sunt cunoscute de aproape un an, doar de o lună, cei doi mari furnizori de gaze de pe piaţa reglementată din România au început să facă presiuni pentru ca piaţa să nu se liberalizeze, ci să se continue, până în 2021, cu calendarul anterior, agreat cu FMI şi Comisia Europeană, care prevede creşterea treptată a preţului de achiziţie a gazului de la 60 de lei/MWh la 90 de lei/MWh, ceea ce ar însemna o creştere de circa 25% în preţul final la consumatori(achiziţia constează în proporţie de 50% în preţul final). Dacă se liberalizează acum, la 1 aprilie, spun furnizorii, creşterile de preţ vor fi imediate şi abrupte, pentru că preţurile de piaţă sunt mai mari decât cele reglementate, 68 -72 de lei/MWh faţă de 60 de lei/MWh.

Frank Hajdinjak, directorul general al furnizorului şi distribuitorului de gaze E.ON, a precizat recent că gazul pentru populaţie ar trebui să se scumpească cu cel puţin 10%, de la 1 aprilie. La rândul său, ENGIE, care distribuie şi furnizează gaze în tot sudul României, prin vocea directorului Eric Stab, vorbeşte tot de scumpiri, însă nu avansează un procent anume.  ANRE, autoritatea de stat care reglementează preţurile din energie, „îndulceşte“ mesajul furnizorilor, apreciind că da, probabil vor exista scumpiri, însă acestea vor fi de până la 10%, cel mai probabil, 5-6%, aproape insesizabile, spune şeful Autorităţii, Nicolae Havrileţ, având în vedere consumurile mici din sezonul cald.