UPDATE: Potrivit datelor oficiale, publicate pe site-ul Autorității pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), în luna august nu s-au făcut nici un fel de plăți de la Uniunea Europeană pentru șase programe operaționale, din șapte: mediu, transport, dezvoltare regională, creșterea competititivității economice, dezvoltarea resurselor umane și asistență tehnică. Singurul program unde s-a înregistrat un progres în derularea plăților este cel destinat dezvoltării capacității administrative. Datele ACIS arată că încă din iulie nu s-au mai făcut plăți pentru programele de creștere a competitivității și resurse umane. În iunie, situația a fost și mai proastă: s-au încasat bani doar pe proiectele de la mediu și dezvoltare regională.

Alocările UE, pentru perioada 2007-2013, pentru cele șase programe blocate sunt de circa 19 miliarde de euro. Până acum, UE a decontat puțin peste 1,8 miliarde de euro.

Ultima actualizare a plăților de la UE, de pe site-ul ministerului Afacerilor Europene, arată că între 31 august și 7 septembrie, UE nu a decontat nici un euro către România, pentru programele operaționale, plățile „intermediare” reprezentând 9,69% din suma totală alocată.

Potrivit jurnaliștilor de la "Adevărul", verificările Comisiei Europene determină sancţiuni cuprinse între 15 şi 25% din valoarea totală a contractelor pe patru programe operaţionale. "Vă pot spune, în termeni simpli, că finanţarea de la bugetul UE este îngheţată", a declarat, în exclusivitate pentru "Adevărul", un oficial al CE.

Oficialul citat susține că sunt blocaje pe toate cele patru programe operaţionale gestionate de Directoratul General aflat în subordinea comisarului UE pentru politică regională, Johannes Hahn: programul operaţional Mediu, Transporturi, Creşterea Competitivităţii Economice şi Regional. Mai mult, pe axe din cadrul acestor programe se aplică anumite corecţii – sancţiuni potrivit regulamentului oficial al CE – cuprinse între 10 şi 25%.

Pe un al cincilea program operaţional sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane  nu se mai fac decontări de peste două luni şi jumătate, zeci de beneficiari reclamând datorii uriaşe şi avertizând că proiectele riscă să fie compromise.

Comisia Europeană i-a informat, încă din data de 3 august, pe oficialii români cu privire la corecţiile financiare survenite în urma problemelor depistate în cazul contractelor de achiziții publice încheiate înainte de octombrie 2011 și finanțate prin fondul de coeziune, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, CE va publica evaluarea sa finală luna aceasta. "Nu suntem în faza de suspendare. Dar, da, vă puteţi aştepta la noi comunicări ale Comisiei Europene în legătură cu plăţile, în următoarele săptămâni, pe măsură ce rapoartele de audit sunt evaluate", au mai precizat sursele citate.