Este obligatoriu pentru proprietarii de apartamente! Boxele gospodărești pot fi amenajate în subsolurile blocurilor de locuit

Este obligatoriu pentru proprietarii de apartamente! Toată lumea vrea mai mult loc în locuință, în special pentru a depozita lucrurile pe care nu le folosești zilnic. Pentru cei care locuiesc la casă, acest lucru nu reprezintă neapărat o problemă.

Însă ce fac cei care locuiesc la bloc, acolo unde spațiul este limitat? Răspunsul este simplu, se folosesc de boxe gospodărești.

Dacă nu ai un o boxă gospodărească, poate ți s-a întâmplat ca administratorul blocului să-ți spună că nu se pot amenaja astfel de spații în subsolurile blocurilor de locuit.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (ISUBIF) arată că este posibilă amenajare acestora, potrivit legii în vigoare.

Trebuie, însă, ca în aceste spații să nu fie depozitate substanțe care reprezintă un mare risc de incendiu. La fel de importantă este și asigurarea măsurilor de protecție corespunzătoare.

„Potrivit prevederilor art.4.2.3 paragraful 2 din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor P118-99, „În subsolul sau demisolul clădirilor de locuit se pot realiza boxe gospodăreşti, cu condiţia utilizării acestora numai pentru materialele şi substanţele admise (fără risc mare de incendiu) şi asigurării măsurilor de protecţie corespunzătoare”, arată ISUBIF.

Așadar, pentru a depozita lucrurile de care nu ai nevoie în mod curent, te poți folosi de boxele gospodărești. Există și oameni care scot pe casa scării obiectele care-i incomodează în locuință, dar și aici este nevoie de mare atenție.

Obiectele nu trebuie să blocheze căile de acces. În caz de incendiu, acestea ar sta în calea celor care trebuie evacuați sau în calea salvatorilor.

Bloc
Bloc/SURSA FOTO: Dreamstime

Asociațiile de proprietari trebuie să fie pregătite de incendii

Potrivit dispozițiilor prevăzute în articolul 35 al Legii locuinței nr. 114 din 1996, republicată, în cazul clădirilor de locuit cu mai multe unități locative, proprietarii sunt responsabili de asigurarea condițiilor normale de funcționare a locuințelor deținute în exclusivitate și a spațiilor deținute în comun.

Totodată, în cadrul Capitolului IV din Normele generale de protecție împotriva incendiilor, adoptate conform OMAI nr.163/2007, sunt stabilite prevederi esențiale care acoperă măsurile generale pentru prevenirea incendiilor în exploatarea construcțiilor, instalațiilor și amenajărilor, precum și în legătură cu căile de evacuare, inclusiv în locuințele unifamiliale și multifamiliale.