O nouă măsură a intrat în vigoare din august. Este vorba de cea prin care veniturile din salarii obținute în baza contractelor cu timp parțial de muncă sunt suprataxate din perspectiva CAS și CASS. Asupra acestui aspect a tras un semnal de alarmă Camera Consultanților Fiscali. Ei au avertizat asupra încetării unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parțial și implicit asupra pericolului creșterii ratei șomajului.

Trebuie spus că, din august, pentru salariații part time trebuie să se plătească CAS și CASS majorate. Pentru a scăpa angajatorul de plata majorată a contribuțiilor la pensii și sănătate, salariații part time cu contracte multiple au o soluție. Ei pot depune, în fiecare lună, o declarație pe propria răspundere. Din document trebuie să reiasă că obțin, în total, cel puțin echivalentul unui salariu minim brut pe țară.

Cu alte cuvinte, dacă un angajat cu normă parțială are mai multe contracte de muncă și câștigă, în total, 2.550 de lei, acesta poate urma o procedură specială. Măsura a fost stabilită printr-un ordin al Ministerului Finanțelor.

Declarația pe care trebuie să o completeze angajații part-time

Astfel, angajații care se află în această situație trebuie să completeze o declarație cu date de la angajatori. Din declarația pe propria răspundere trebuie să rezulte că salariatul realizează venituri în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă și că baza lunară de calcul cumulată aferentă este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

Pentru a oferi dovada, salariatul part time trebuie să ceară fiecărui angajator, la începutul lunii curente pentru luna anterioară, un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul al CAS și CASS pentru veniturile realizate. Documentul trebuie furnizat, de fiecare angajator, până la data de 5 a lunii curente.

Declarația se va depune lunar la toți angajatorii. Salariații sunt obligați, potrivit actului normativ, să depună declarația la fiecare angajator până la data de 5 a lunii curente pentru luna anterioară. Acest lucru se face prima oară în septembrie pentru veniturile din august. Angajatorii se ocupă apoi de restul procedurii.

După ce a fost depusă declarația la toți angajatorii, ei o pot utiliza ca document justificativ pentru a fi scutiți de suprataxarea la CAS și CASS. Dacă salariatul nu depune declarația, atunci angajatorii trebuie să plătească automat, individual, CAS și CASS ca pentru un salariu minim brut pe țară (diferența de contribuții între nivelul veniturilor realizate și nivelul salariului minim este suportată de angajatori).