Informația momentului pentru șoferi! Ce trebuie făcut în caz de accident? Legea spune clar

În cazul unui accident în care au fost implicate doar două mașini și nu au rezultat decât pagube materiale, încheierea unei constatări amiabile reprezintă o alternativă pentru deplasarea la o secție de poliție rutieră.

Deplasarea la o secție de poliție rutieră rezultă, de cele mai multe ori, într-o amendă pentru șoferul vinovat de producerea accidentului.

Totuși, încheierea unei constatări amiabile poate reprezenta o soluție mai simplă. Este vorba despre un un formular tipărit sau, mai nou, un formular electronic accesibil printr-o aplicație pe telefonul mobil.

Formularul de constatare amiabilă poate fi utilizat în România indiferent de locul producerii accidentului

Trebuie menționat că formularul de constatare amiabilă de accident poate fi utilizat în România indiferent de locul producerii accidentului, conform Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 39/2016 privind asigurările auto din România.

De asemenea, formularul de constatare amiabilă de accident se obține de la asigurătorul la care se încheie polița de asigurare auto obligatorie și conţine informaţii privind:

  • data şi locul producerii accidentului;
  • datele de identificare ale conducătorilor auto implicaţi;
  • datele proprietarilor vehiculelor implicate;
  • datele vehiculelor implicate şi ale propriilor asigurători;
  • circumstanţele producerii accidentului.

O modalitate mai nouă de completare a constatării amiabile este formularul electronic

Constatarea amiabilă de accident poate fi utilizată în relaţia cu asigurătorii. Astfel, nu mai este necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţia rutieră, numai în situația în care formularul este completat şi semnat de către ambii conducători de vehicule implicaţi în accident.

O modalitate mai nouă de completare a constatării amiabile este formularul electronic. Mai precis, completarea electronică a constatării amiabile se face prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.

Menționăm că această aplicație poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil, indiferent că este vorba despre un dispozitiv cu Android sau iOS.

Cine nu respectă prevederile impuse de Codul Rutier riscă amenzi usturătoare

În altă ordine de idei, amintim că autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune și trebuie să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.