Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chișinău a declarat că Federația Rusă ar avea în plan invadarea Republicii Moldova la începutul anului viitor. Acesta susține că punerea în aplicare a acestui plan depinde de evoluția războiului din Ucraina.

Rusia intenționează să meargă mai departe

Potrivit oficialului, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.

Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru TVR Moldova.

De asemenea, șeful Serviciului de Informații și Securitate a precizat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel din regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze prevede utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

Republica Moldova a interzis șase canale de televiziune

De asemenea, menționăm că Republica Moldova a interzis temporar şase canale de televiziune pentru difuzarea de „informaţii incorecte” despre ţară şi războiul Rusiei în Ucraina, au anunţat vineri autorităţile de la Chişinău.

Canalele, dintre care unele difuzate în limba română şi altele în limba rusă, au legături strânse cu politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei pro-occidentale Maia Sandu. Aflat în exil în Israel, Ilan Şor a susţinut protestele de la Chişinău care cereau demisia guvernului.

Interdicţia a început de luni, 19 decembrie, şi va fi menţinută pe durata stării de urgenţă pe care autorităţile din Republica Moldova au declarat-o după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Canalele îşi vor pierde licenţele „pentru diseminarea de informaţii incorecte în acoperirea evenimentelor din Moldova şi războiul din Ucraina”, informează într-un comunicat comisia specială care supraveghează starea de urgenţă, fără a furnizate alte detalii.

Printre cele şase canale se numără unele dintre cele mai populare din Republica Moldova. Şor deţine trei dintre ele. Alte două aparţin apropiaţilor săi, în timp ce al şaselea îl simpatizează pe politicianul exilat.