Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre școlile cu risc seismic, despre cât de pregătite sunt acum spitalele în cazul unei tragedii precum Colectiv și despre secretul longevității sale în funcții publice, conform Europa Liberă.

Raed Arafat: Nu a fost niciun moment cazul să dăm mesajul RO-ALERT

Raed Arafat a declarat că autoritățile române au fost puse în situații dificile încă de la începutul invaziei militare ruse împotriva Ucrainei și până acum, dar nu a fost cazul să dea mesaj RO-ALERT în rândul populației.

„Există situații, se monitorizează situațiile. Nu a fost niciun moment cazul să dăm mesajul RO-ALERT”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU admite că sistemul de alertare rapidă va fi activat, dacă va exista un pericol confirmat de autorități. În privința siguranței din școli în caz de cutremur, șeful DSU consideră că unitățile de învățământ ar trebui să organizeze, cel puțin o dată pe an, simulări în acest sens.

Cât de pregătită este România pentru calamități naturale

„Eu cer și colegilor de la inspectorate județene să ia legătura cu școlile ca să organizeze aceste simulări, nu numai Ministerului Educației”, insistă șeful DSU.

În interviul acordat pentru sursa citată, Secretarul de Stat explică și cât de pregătite sunt serviciile pentru a acționa în cazul dezastrelor după tragediile Colectiv, incendiile din spitale și cutremurele recente, câți salvatori are România, dar și câți pacienți pot îngriji medicii în caz de calamitate.

Aplicația RO-ALERT a fost actualizată

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat, miercuri, 1 februarie, că a fost lansată forma actualizată a aplicației RO-ALERT prin care cetățenii români primesc mesaje pe telefoanele mobile în situații de urgență în contextul mai multor tipuri de alerte și informații utile de interes public.

Așadar, conform DSU, aplicația RO-ALERT, disponibilă atât în limba română, cât și engleză, este împărțită în mai multe categorii. Aplicația conține secțiunea de știri, hartă interactivă, apelare rapidă la numărul unic de urgență 112 și ghiduri instructive pentru situații de urgență.

De asemenea, harta interactivă oferă informații despre cele mai apropiate puncte cheie, de maximă importanță, cum ar fi: unități de primiri-urgențe, spitale, unități de pompieri, baze și refugii salvamont, adăposturi de protecție civilă, stații de ambulanță, unități de poliție și jandarmerie, farmacii non-stop.