Deși este ferm convins că prețurile la energie vor reveni curând la normal, Virgil Popescu susține că tarifele actuale sunt „nejustificat de mari”.

„Pe termen scurt da, e posibil să asistăm în continuare la preţuri în această plajă, dar eu cred că pe termen mediu şi lung preţurile vor reveni la normal pe măsură ce dependenţa de gazul rusesc va scădea din ce în ce mai mult”, a declarat sâmbătă Virgil Popescu în cadrul unei emisiuni TV.

Acesta a precizat că autoritățile române au reușit să stopeze scumpirea prețurilor, ce este determinată direct de evoluția războiului din Ucraina.

„Preţurile, dacă ne uităm pe piaţa europeană, sunt relativ stabile în perioada aceasta, dar este o perioadă de vară, nu ştim cât va mai dura războiul. Cert este că în interiorul României am reuşit să calmăm preţurile, coaliţia a reuşit să calmeze preţurile.

Avem încă o Ordonanţă de urgenţă pe un a de zile care asigură o stabilitate la preţul gazului natural şi aici vorbim practic de un preţ reglementat atât pentru populaţie, cât şi pentru încălzire prin CET-uri (…).

Şi la energie electrică avem un preţ plafonat pe două paliere. (…) Această ordonanţă acoperă inclusiv perioada de iarnă. Asta înseamnă că noi vorbim, în momentul de faţă, de un preţ stabilizat pe perioada 1 aprilie 2022 – 1 aprilie 2023.

Deci inclusiv pe perioada de iarnă, indiferent de fluctuaţiile exterioare care vor veni, dacă vor veni – pentru că nu ne putem da seama ce se întâmplă în vecinătatea noastră, cu războiul din Ucraina, ce se va întâmpla cu războiul gazelor, ce va face Federaţia Rusă – asta înseamnă că totuşi populaţia României şi companiile au o plasă de siguranţă”, a adăugat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei acuză Gazprom că a încercat să manipuleze piața din Europa

Acesta a amintit faptul că, din august 2021 de când a început să crească preţul gazelor naturale, el a vorbit despre „o manipulare de piaţă” realizată de compania rusă Gazprom pentru a periclita situația din Europa.

Referitor la gazele rusești, menționăm faptul că, tot sâmbătă, Virgil Popescu a declarat că, de pe 1 iulie 2022, dependența noastră de gazele naturale din Rusia va scădea treptat. Potrivit spuselor sale, prin legea offshore a crescut încrederea investitorilor în țara noastră, care acum intră în linie dreaptă către independența energetică.

România scapă treptat de gazele naturale din Rusia

De la 1 iulie 2022, dependența noastră de gazele naturale din Rusia va scădea cu până la un miliard de metri cubi anual, a explicat sâmbătă Virgil Popescu.

„Primul lucru pozitiv pe care l-am văzut după modificările la legea offshore au fost declarațiile companiilor, complet diferite de cele făcute în 2018 când spuneau că îngheață investițiile. Niciuna nu a mai spus asta acum.

Apoi, am văzut accelerarea lucrărilor în perimetrul Ana şi Doina al celor de la Black Sea Oil&Gas. Am primit la minister o invitație pentru sfârșitul acestei luni când se vor finaliza lucrările la acest perimetru și prima moleculă de gaz din Marea Neagră va intra în sistemul național de transport. Vorbim de o cantiate de circa un miliard de metri cubi anual”, a explicat Virgil Popescu în cadrul aceleiași emisiuni TV de pe Digi24.