Înaintea unei întâlniri cu guvernul federal pentru a discuta despre imigrație, guvernele landurilor germane au propus implementarea unor controale suplimentare la frontierele Germaniei și ale UE pentru a restricționa intrarea migranților din afara UE. Potrivit unui document obținut de Bild, reprezentanții landurilor germane pledează pentru măsuri stricte la frontierele Germaniei.

„Sunt necesare controale la frontierele interne şi repatrieri. Aproape toate landurile, precum şi asociaţiile localităţilor sunt de acord asupra necesităţii unui set amplu de măsuri imediate pentru oprirea migraţiei ilegale pe termen lung. La frontierele externe ale Uniunii Europene sunt necesare măsuri pe termen scurt pentru protejarea frontierelor”, arată documentul, vizualizat şi de revista Der Spiegel.

Controale suplimentare pentru limitarea migrației extracomunitare

Guvernele landurilor germane au sugerat controale suplimentare la frontierele Germaniei și ale UE pentru a limita migrația extracomunitară, potrivit unui document obținut de Bild. Cu toate acestea, aceste propuneri s-ar putea confrunta cu opoziția guvernului federal, care urmărește să atragă forță de muncă din afara UE.

De asemenea, landurile cer extinderea listei țărilor sigure, fără riscul unei migrații necontrolate. Cu toate acestea, este probabil ca guvernul de la Berlin să ezite să aprobe sugestiile landurilor, deoarece Germania poate pune în aplicare controale la frontieră doar în circumstanțe excepționale, în conformitate cu acordul privind spațiul de liberă circulație Schengen.

Ar trebui luate în considerare bariere fizice

Recent, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, și ministrul de Interne, Nancy Faeser, au propus implementarea unor măsuri de securitate sporite la frontierele externe ale UE pentru a combate imigrația ilegală, inclusiv garduri și expulzări accelerate. Lindner a declarat într-un interviu pentru RTL/NTV că, în opinia sa, ar trebui luate în considerare bariere fizice, cum ar fi gardurile, pentru a controla frontierele Uniunii Europene. De asemenea, el a cerut măsuri pentru a facilita accesul migranților din motive umanitare și pentru migranții calificați, după cum a relatat Die Welt.

„Vom insista pentru măsuri credibile de identificare, înregistrare şi verificare suplimentară a persoanelor, la frontierele externe ale Uniunii Europene”, a declarat, la rândul său, Nancy Faeser.

Negocieri la Bruxelles cu privire la control

În prezent, Bruxelles-ul poartă negocieri privind procedurile de control, inclusiv propuneri de procesare rapidă a cererilor de azil la frontierele externe și nu după intrarea în țară. Ministrul de interne, Nancy Faeser, a subliniat că solicitanții de azil pot fi expulzați rapid de la frontierele externe ale UE.

Cu toate acestea, politicienii din partidul de opoziție Stânga au criticat planurile guvernului de la Berlin, susținând că mulți migranți din afara UE ar fi privați de proceduri de azil echitabile. Potrivit RND, Bodo Ramelow, premierul landului german Turingia, a cerut recunoașterea automată a statutului legal al solicitanților de azil care au sosit în Germania după 2014, atâta timp cât nu au comis infracțiuni în decurs de trei ani.