Miercuri, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a ordonat autorităților să sporească supravegherea la frontierele țării pentru a preveni orice posibilă intrare de „sabotori” din Ucraina.

”Situaţia ne obligă să reacţionăm la situaţia creată”, a declarat Aleksandr Lukașenko în cadrul unei reuniuni dedicate securității și protecției frontierelor țării.

Este nevoie de strategii pentru prevenirea infiltrării sabotorilor în țară

Președintele belarus a declarat că, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri, a instruit guvernul și oficialii din domeniul apărării și securității să creeze strategii pentru a preveni infiltrarea sabotorilor în țară.

El a mai adăugat că este interesat să audă propuneri pentru a aborda eficient această problemă.

”În ultimul timp, astfel de cazuri s-au înmulţit. Aşadar, aş dori să aud propuneri pentru ca ele să fie oprite”, a mai spus acesta.

Situația din jurul Belarusului este dificilă

Președintele Lukașenko a subliniat că situația din jurul Belarusului este încă dificilă și că există provocări observate de-a lungul granițelor sale, cu potențialul militar în creștere al NATO.

Luni, un tren de marfă care călătorea din Belarus spre Rusia a deraiat în regiunea de frontieră rusă Briansk, în urma unui atac cu explozibil.

”Trenul era compus din 78 de vagoane. Ca urmare a exploziei, 8 vagoane (şi locomotiva) au deraiat. Mecanicii nu au fost răniţi”, spune Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din Belarus.

Belarus a cerut garanții de securitate din partea Rusiei

Liderul belarus a cerut Rusiei să apere Belarusul „ca pe propriul său teritoriu”. Belarus găzduiește un contingent de mii de soldați ruși.

Aleksandr Lukașenko a declarat că Minskul a cerut „garanții depline de securitate” din partea Moscovei.

Belta l-a citat pe Lukașenko spunând că a discutat aceste probleme cu președintele rus Vladimir Putin, care a fost de acord că garanțiile de securitate pentru Minsk trebuie să fie formalizate.

În prezent, Belarus găzduiește un contingent de forțe rusești și a servit, de asemenea, ca punct de desfășurare pentru invazia Moscovei în Ucraina în primele zile ale războiului. Lukașenko a declarat că Belarus nu intenționează să angajeze trupe pentru invazia Rusiei, dar va răspunde la orice incursiuni pe teritoriul său sau încercări de a provoca tulburări.