Adrian Câciu vine cu o primă explicație despre procentul de majorare a pensiilor: N-a fost scos din joben. A existat un calcul

Așadar, Adrian Câciu spune că interesul autorităților a fost menținerea la nivelul deficitului la fondul de pensii din anul 2022.

„Vreau să spun că această creștere de 12,5% n-a fost scoasă din joben și a existat un calcul în spate pe care nu l-am spus prezentat în spațiul public, dar o să o fac acum. Interesul nostru a fost, și am spus asta clar în Coaliție, de a ne menține cel mult la nivelul deficitului la fondul de pensii din anul 2022, deci nu ne permitem să creștem deficitele la fondul de pensii”, a declarat Adrian Câciu  la Realitatea Plus.

De asemenea, ministrul a vorbit și despre scenariile exagerat de optimiste, pe care nu le-a luat în seamă.

„Au fost voci care spuneau că nu-i nicio problemă, că putem să creștem deficitul. Este o greșeală pentru România, deoarece procedura de deficit excesiv include si riscul de a nu ne încadra, ceea ce duce la suspendarea de fonduri europene. Deci regula e următoarea: nu depășim deficitul la fondul de pensii si, mai mult decât atât, veți vedea si pe bugetul din 2023 o scădere a ponderii în PIB a cheltuielilor permanente, atât a celor cu salarii dar si cei cu asistență socială”, a completat Adrian Câciu.

România, creştere economică de 1,8% în 2023

Anterior, Adrian Câciu a spus că o să avem o creştere de 1,8% a economiei României anul viitor. Totodată, ministrul susține că vom depăși această cifră în 2023.

„O să avem o creştere economică, prognozele ne spun 1,8. Eu cred că o să depăşim aceste prognoze. Nu o să fie expansiune, dar nu o să fie nici contracţie economică sau altceva, mai jos de 1,8”, consideră ministrul.

„Toate prognozele nu arată o contracţie a economiei, ci arată o încetinire a vitezei de creştere sau o reducere a creşterii economice, ca să spun aşa. (…) Eu am spus: am semnalul de încetinire pe trimestrul trei, sigur îl voi avea şi în trimestrul patru. Pentru asta, tot Guvernul trebuie să lucreze la măsuri de restartare a economiei. (…) Ăsta este semnalul cel mai important pentru cei care decid, dar şi pentru corporaţii”, a afirmat Adrian Câciu la Digi 24.