Este o situație de care ne-am izbit deseori, deoarece, începând cu 1979, toate medicamentele, indiferent dacă sunt eliberate pe bază de rețetă sau fără, sunt obligate prin lege să aibă o dată de expirare. Se poate spune același lucru și despre Ibuprofen?

Ibuprofen aparține unui grup de medicamente numit AINS, care reduc febra, calmează durerea şi au un efect antiinflamator. AINS acţionează prin blocarea producerii de către organism a anumitor substanţe naturale care provoacă inflamaţie, potrivit Healthdigest.

Ibuprofenul poate fi cel mai bun tratament pentru durerile de cap, crampe menstruale, febră, dureri musculare, dar și pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii.

Deși Ibuprofenul expiră ca și alte medicamente, dr. Jack Springer susține că „data de expirare nu indică cu adevărat un moment în care medicamentul nu mai este eficient sau nu mai este sigur”.

Journal of Pharmaceutical and BioMedical Analysis a făcut o revizuire sistematică a eficienței medicamentelor după data de expirare și a concluzionat: „Ar fi rezonabil ca o mare parte a medicamentelor să poată prelungi datele de expirare și cu peste cinci ani”.

Unde ar trebui să ținem medicamentele

Este important să învățați cum să păstrați Ibuprofenul pentru o utilizare optimă. Dacă dulapurile sunt cel mai obișnuit loc pentru depozitarea medicamentelor, condensul sau umezeala din baie le pot degrada. În plus, lumina și căldura excesivă pot distruge substanțele din Ibuprofen mai repede decât dacă ar fi depozitate într-un mediu mai uscat și mai rece.

„Producătorii își testează medicamentele în diverse condiții de temperatură și umiditate. Data de expirare reflectă acele condiții, de aceea este important să păstrați medicamentele conform instrucțiunilor de pe flacon sau de către farmacist”, susține Dr. Aran Maree, director medical la Janssen Pharmaceuticals.

Nu ignorați însă faptul că medicamentele diferă, iar multe care au depășit data de expirare pot fi dăunătoare și chiar riscante pentru sănătate.