Chitaristul Eddie Van Halen, cofondator al legendarei formaţii rock din anii 1980 Van Halen, a murit marţi după „o luptă lungă” împotriva cancerului la vârsta de 65 de ani, a anunţat fiul său Wolf.

„Tatăl meu, Edward Lodewijk Van Halen, a pierdut lunga şi dificila sa luptă împotriva cancerului în această dimineaţă”, a scris pe Twitter Wolf Van Halen.

Artistul născut în 1955 în Amsterdam a fondat în 1972 o formaţie, alături de fratele său, Alex Van Halen. În 1974, cei doi şi-au intitulat trupa Van Halen.

Diagnosticat cu cancer oral

Grupul a cunoscut succesul pe scena muzicală din Los Angeles în anii ’70 şi s-a bucurat ulterior de numeroase premii, devenind una dintre cel mai bine vândute formaţii din Statele Unite şi din lume.

Chitaristul a fost diagnosticat cu cancer oral în urmă cu 20 de ani. Potrivit unor surse apropiate muzicianului, de-a lungul timpului celulele canceroase au migrat în zona gâtului, iar medicii au fost nevoiţi să le îndepărteze.

Eddie Van Halen bănuia că a dezvoltat cancer oral din cauza penelor de chitară din metal, pe care le-a folosit peste două decenii şi pe care obişnuia să le ţină în gură.

”Am folosit pene de metal – din alamă şi cupru – pe care le ţineam mereu în gură, exact acolo unde am dezvoltat cancer la limbă. În plus, practic trăiesc într-un studio de înregistrări care este plin cu energie electromagnetică. Asta e o teorie.

Fumam şi luam multe droguri. Dar plămânii mei sunt curaţi. E o teorie a mea, însă medicii spun că este posibil”, a declarat artistul în 2015.

În anul 2000, la puţin timp după ce a fost diagnosticat cu cancer oral, medicii i-au extirpat aproximativ o treime din limbă.

Inclus în Rock and Roll Hall of Fame

Trupa Van Halen a spart barierele muzicii rock și a vândut peste 80 de milioane de albume în toată lumea.

Eddie Van Halen a intrat în Rock and Roll Hall of Fame în 2007, fiind considerat unul dintre cei mai buni chitariști ai lumii.

Printre elementele sale de virtuozitate și de originalitate s-a aflat și tapping-ul care constă într-o mișcare specifică a mâinii stângi pe manșa chitarei, în timp ce cu dreapta se execută în mod continuu nota muzicală respectivă.

Van Halen a obținut mai multe nominalizări la premiile Grammy, precum și distincția în cartea recordurilor Guinness pentru cele mai multe hituri la numărul 1 de pe Lista de Mainstream Rock a revistei Billboard.

Conform datelor furnizate de Asociația Industriei de Înregistrări din America (Recording Industry Association of America – RIAA), Van Halen ocupă locul 19 pe lista celor mai bine vânduți artiști ai tuturor timpurilor (având peste 56 milioane de albume vândute numai în SUA) și este unul din doar cinci grupuri de rock care au avut două albume cu peste 10 milioane de copii vândute în SUA.

Atât grupul cât și cei mai longevivi membri au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame la data de 12 martie 2007.