Laura Codruța Kovesi nu are calea deschisă pentru preluarea șefiei Parchetului European așa cum s-a susținut inițial. Speculațiile porniseră de la anunțul făcut de RFI care a susținut că procurorul francez Jean-François Bohnert va fi numit la șefia Parchetului financiar francez, post pentru care a fost audiat joi 11 iulie. Imediat s-a spus că dacă Bohnert va fi numit în fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea practic niciun motiv să se opună numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European.

Lucrurile par însă un pic mai complicate. Jurnaliștii de la Antena 3 au susținut că numirea unui alt contracandidat în locul francezului este puțin probabilă, ținând cont că în cursă au intrat persoane care au candidat individual. În consecință n-ar avea cine să desemneze o altă persoană din partea vreunei țări.

În al doilea rând, acum se poate vorbi doar la nivel de speculații pentru că în acest moment nu există o retragere oficială a francezului. La PE sau la Consiliul UE nu s-a trimis o hârtie în acest sens.

Un alt aspect este legat de ceea ce va urma, care nu este foarte clar în clipa de față din punct de vedere procedural. În trecut, la Bruxelles,  au avut mai multe runde de negociari între PE și Consiliu. Cele două instituții trebuie să cadă la un acord. În acest moment, se are în vedere un nou Parlament European deci o nouă echipă de negociere.

Sursa citată a susținut că se poate ajunge inclusiv și la reluarea producerii de la zero tocmai pentru că au apărut toate aceste modificări, veste extrem de tristă pentru Codruța Kovesi.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu PE în noua sa formula, ce decizie va lua francezul și ce va face Consilul dacă francezul renunță.