În 2030, vor fi mai mulți pensionari decât salariați în România

Problemele demografice ale României se vor accentua în următorii 20/30 de ani, declinul sistemului de pensii din țara noastră urmând să înceapă în 2030, când majoritatea oamenilor născuți după 1968 vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă din România este puțin mai mare decât numărul pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate a sistemului de pensii.

Concret, numărul de salariaţi activi este de 5,71 milioane de persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Din acest total, 4,5 milioane de angajaţi provin din mediul privat, iar 1,2 milioane de angajați lucrează la stat. Potrivit datelor furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în decembrie 2022, erau înregistrați aproape 4,8 milioane de pensionari, pensia medie fiind de 1.739 lei.

În ciuda acestor cifre, statul român suplimentează anual bugetul sistemului public de pensii, fiind nevoit să acorde și o serie de beneficii financiare pensionarilor cu venituri mici pentru a putea duce un trai decent.

Potrivit datelor ultimului recensământ din România, situația se va înrăutăți în următorii 20/30 de ani deoarece balanța dintre numărul de angajați și numărul de pensionari s-ar putea egaliza abia spre sfârșitul secolului. Indiferent, însă, de rata mortalităţii şi rata natalităţii din următorii 12 ani, cei aproximativ 1,8 milioane de români care vor ieşi la pensie după 2030 vor schimba radical raportul salariați/pensionari.

Pensiile vor fi extrem de mici între anii 2050-2060

Economiștii sunt de părere că pensiile vor fi mult mai mici peste 35 de ani, față de nivelul mediu actual, asta dacă se va păstra modul actual de calcul. Concret, salariul minim brut estimat pe 2023, în baza căruia a fost fundamentat bugetul de asigurări de stat, este de 6.789 lei, ceea ce înseamnă că lunar un român ar cotiza la sistemul public de pensii aproape 1.700 lei, adică 20.400 lei/an, respectiv 714.000 lei în toată perioada de 35 de ani până la ieșirea la pensie.

Din păcate, acest lucru i-ar asigura o pensie mică pentru că între anii 2050-2060 populaţia României va fi cuprinsă între 13 – 16 milioane de oameni, ceea ce înseamnă că sistemul actual de pensii va fi nesustenabil, în condițiile în care numărul de salariați va fi mai mic decât numărul de pensionari.

Având în vedere că vârsta de pensionare care se va aplica oamenilor născuți după 1968 este de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, potrivit legislației actuale, reiese că aproximativ 1,8 milioane de români vor ieşi la pensie, la limită de vârstă, în primii cinci ani de după 2030.

În acel moment, raportul salariaţi/pensionari se va schimba radical, având în vedere că numărul pensionarilor de după 2030 reprezintă puţin mai mult de o treime din numărul actual.