„Este în prezent izolată în interiorul uniunii Europene (UE), din cauza unor probleme legate de statul de drept, care sunt cu adevărat grave”, a susținut Anna Lührmann în cadrul unei reuniuni a omologilor săi europeni, la Bruxelles.

De asemenea, aceasta a spus și că Ungaria „face mereu să planeze îndoiala asupra susţinerii sale a Ucrainei în războiul de agresiune brutal al Rusiei”, conform AFP.

Secretarul de stat din Germania a criticat Ungaria

„Acesta este motivul pentru care eu am îndoieli asupra capacităţii Ungariei de a exercita preşedinţia Consiliului”, a mai spus secretarul de stat din Germania.

La rândul său, ministrul olandez de Externe, Wopke Hoekstra, şi-a exprimat „disconfortul” faţă de perspectiva unei preşedinţii ungare a UE.

„Este ceea ce simţim toţi”, a susținut el.

Ministrul Justiţiei din Ungaria a reacționat

În schimb, ministrul Justiţiei din Ungaria, Judit Varga, a apărat capacitatea țării sale de a asigura această preşedinţie semestrială şi de a organiza dezbateri „de bună-credinţă”.

Amintim că Ungaria a deţinut preşedinţia semestrială a UE în primul semestru al lui 2011.

Totodată, Judit Varga a denunţat „presiuni politice” ale Parlamentului European, care preconizează să se exprime joi prin vot asupra acestui subiect, catalogând această discuţie „smintită”.

Cum „va putea” Guvernul lui Viktor Orban „să-şi îndeplinească sarcina în mod credibil, având în vedere nerespectarea statului de drept şi a valorilor UE?”, se arată în proiectul acestei rezoluţii, care cere Consiliului European „să găsească o soluţie cât mai rapid posibil”, potrivit sursei menționate.

Tensiunile dintre Ungaria și Bruxelles se accentuează

Proiectul rezoluţiei a fost prezentat de către mai multe dintre principalele grupuri politice din Parlamentul European (PE), şi anume PPE (dreapta), S&D (centru-dreapta), Renew Europe (centru şi liberali), Verzi (ecologişti), GUE/NGL (stânga radicală).

Consiliul European este prezidat timp de câte şase luni, pe rând, de către fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii, amintește sursa menționată.

Ungaria se află în conflict cu Bruxellesul, din cauza unor lipsuri în lupta împotriva corupţiei, independenţei presei şi justiţiei, iar UE a suspendat, în acest context, plata unor fonduri europene în valoare de miliarde de euro, destinate acestei ţări.