La finele anului trecut, guvernul austriac a aprobat un plan care viza plafonarea preţului electricităţii pentru maximum 80% din consumul mediu anual al gospodăriilor, măsură care urma să permită unei familii să economisească aproximativ 500 de euro pe an.

Ideea era ca gospodăriile să plătească doar 10 eurocenţi pentru un 1 kWh pentru primii 2.900 kWh pe care îi consumă într-un an, ceea ce ar reprezenta cam 80% din consumul anul al unei gospodării cu trei persoane.

Prețurile scad, dar consumatorii continuă să resimtă povara lor

În condițiile în care stocurile de gaze rămân mari, de peste 85%, iar vremea blândă continuă, prețurile energiei din Austria au început să scadă, la fel ca în restul Europei.

Cu toate acestea, consumatorii și întreprinderile continuă să resimtă povara prețurilor, care s-au dublat.

„Prețurile la energie au scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, dar rămân la un nivel ridicat”, a declarat ministrul Energiei, Leonore Gewessler.

„În același timp, distorsiunile de pe piețele de energie electrică au dus la o creștere semnificativă a taxelor de rețea electrică în acest an”, a adăugat ea, potrivit Euractiv.

Viena vrea să suplimenteze cele 475 de milioane euro cu alte 200 de milioane

Taxele de rețea reprezintă o mare parte din facturile de electricitate. De fapt, constituie plata pentru infrastructură și măsurile care se iau pentru a menține rețeaua în funcțiune. Aproximativ 80% dintre acestea vor fi plătite de guvern. Inițial, guvernul austria a alocat 475 de milioane euro pentru un astfel de sprijin, până la jumătatea anului 2024.

Acum, Viena caută să suplimenteze această sumă cu alte 200 de milioane de euro. O gospodărie medie s-ar putea aștepta la economii de aproximativ 80 de euro, a menționat Gewessler. Sprijinul se va aplica și întreprinderilor. Camera de Comerț a Austriei (WKÖ) spune că ar fi „o măsură de ajutor importantă și necesară”.

Nu vom tolera creșterea prețurilor pe spatele consumatorilor

Între timp, autoritatea de reglementare a rețelei, E-Control, din Austria și autoritatea pentru concurență, BWB, au fost însărcinate să investigheze posibila creștere a prețurilor. „Nu vom tolera creșterea prețurilor pe spatele consumatorilor”, a insistat Gewessler.

Cele două autorități vor lansa un grup de lucru comun care va funcționa până la jumătatea anului 2024. Primele rezultate sunt așteptate în primul trimestru al anului 2023.