Șerpii sunt protejați de lege! Oamenii care îi rănesc vor fi sancționați cu amenzi de până la 5.000 de lei

Din nefericire, a crescut numărul șerpilor care se plimbă prin orașe. De exemplu, în Bihor, șerpii au intrat în scările blocurilor. Din cauza căldurii mari, reptilele caută un loc umbros și umed în care să doarmă.

Oamenii sunt speriați, însă nu pot să rănească șerpii pentru a se apăra deoarece, indiferent de specie, şerpii sunt protejaţi de lege.

Uciderea lor atrage amenzi de până la 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice și 10.000 de lei în cazul persoanelor juridice, relatează Antena 3 CNN.

Oamenii care nu strâng după câinii lor riscă amenzi până la 2.500 de lei

De altfel, oamenii pot primi și amenzi cuprinse între 1.500 de lei și 2.500 de lei, dacă nu strâng după animalele lor.

Potrivit unui proiect de lege aprobat recent în ședința Consiliului Local Sector 5 București, ce modifică regulamentul privind reglementarea activităţilor comerciale şi de protecţie a mediului, constituie contravenţie „nerespectarea obligaţiilor legale de către posesorii animalelor de companie de a deţine asupra lor materialele necesare, astfel încât să asigure curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice”.

Plângerile formulate împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor se depun şi se soluţionează în baza competenţei alternative la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

Oamenii care își plimbă câinii fără botniță, zgardă și lesă vor fi sancționați cu amenzi între 1.500 de lei și 3.000 de lei

În plus, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, oamenii riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.500 de lei și 3.000 de lei dacă își scot la plimbare câinii fără botniță, zgardă, lesă și ham. Atenție! Această regulă se aplică doar în cazul câinilor periculoși, care atacă sau mușcă fără a fi provocați și care au fost antrenați pentru lupte.

Potrivit legislației în vigoare, câinii periculoși sunt grupați în funcție de rasă în două categorii. În prima categorie intră câinii de luptă și cei de atac, precum Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor. În a doua categorie intră American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

În plus, un proiect de lege care a ajuns deja pe masa senatorilor propune ca amenda dată oamenilor care își plimbă câinii fără botniță și care își abandonează câinii agresivi sau care au fost antrenați pentru lupte să fie mărită la 5.000 de lei.