Trăgeam nădejde, ca după perioada de austeritate total ineficientă, pe care guvernarea Boc a impus-o în ultimii ani, să vedem de la noul Executiv și niscaiva măsuri de creștere economică. Altfel spus, așteptam anumite decizii privind  relaxarea fiscală și alocări bugetare semnificative pentru investiții. Aș!
De la începutul anului, Cabinetul condus de Victor Ponta a venit numai cu idei (a se citi biruri) menite să ne confirme că și 2013 va fi unul eminamente auster: impozitul forfetar, timbrul de mediu, noi impozite pentru companiile energetice, suprataxarea angajaților din sectorul bugetar care au venituri mai mari de 4.500 de lei. Asta ca să amintesc doar câteva.
Citeam recent un articol referitor la criticile pe care mari personalități ale lumii le-au adus, de-a lungul timpului, ideii de impozitare excesivă. Cu voia dumneavoastră, am să  redau câteva citate celebre pe această temă. Nu de alta, dar poate așa, mai marii dregători ai țării vor reflecta măcar o clipă asupra deciziilor pe care urmează să le ia.
“Sunt pentru reducerea taxelor în orice circumstanţe şi cu orice scuză, pentru orice motiv, oricând este posibil”. Milton Friedman.
“În general nu vedem într-o taxă o diminuare a libertăţii, deşi e clar că aşa e.” Herbert Spencer. 
“Cel mai greu de înţeles lucru din lume este impozitul pe venit.” Albert Einstein.
“Viziunea guvernului despre economie poate fi sintetizată în câteva fraze scurte: Dacă se mişcă, taxează-l. Dacă încă se mişcă, reglementează-l. Dacă s-a oprit, subvenţionează-l.” Ronald Reagan.
“Orice taxezi, iei mai puţin din el.” Alan Greenspan.
“Politicienii zic nu ne permitem să reducem taxa”. Poate că noi nu ne permitem politicieni.” Steve Forbes.
Dar să revenim la Guvernul nostru și să reflectăm un pic la ceea ce ne-a propus, până acum, în materie de taxe și impozite.
1.Impozitul forfetar. Personal, mi-e foarte greu să cred că o nouă taxă aplicată companiilor va putea avea efecte benefice pentru mediul antreprenorial, mai ales că Guvernul habar n-are cum se va aplica, cui se va aplica, de când se va aplica. Întrebări fundamentale la care ar fi trebuit să răspundă înainte să deschida gura.
2.Timbrul de mediu. O nouă taxă care a bulversat întreaga piață auto, de la samsarii de mașini, la producătorii autohtoni și până la cumpărători. Efectul: totul este înghețat în materie de tranzacții auto. Cine are de pierdut: economia pentru nu se mai mișcă banii, dar și statul pentru că nu mai încasează taxele aferente unui contract de vânzare-cumpărare (taxă de talon, taxă de înmatriculare etc).
Noile impozite aplicate companiilor energetice. Evident că această decizie se va răsfrânge consumatorului final. Nimeni nu este naiv să creadă că marile companii din domeniu vor pierde bani ca urmare a introducerii acestui nou impozit. Nici vorbă. Vor transfera totul asupra clientului. Și până la urma este de înțeles. Firmele nu sunt organizații de binefacere. Ele trebuie să facă profit cu orice preț, iar dacă statul le împovărează atunci sunt nevoite să găsească alternative pentru a rostogoli mai departe noile biruri. Și uite așa, cetățeanul își va vedea spulberate majorările salariale acordate de Guvern, din cauza scumpirilor la gaze, curent și carburanți care vor veni cu siguranță în perioada următoare.
Suprataxarea salariaților din sectorul bugetar care au venituri mai mari de 4.500 de lei.
O idee mai veche a premierului pe care văd că vrea să o implementeze cu orice preț  în 2013. Eu zic că este total contraproductivă, ca să nu mai vorbesc că are un puternic caracter discriminatoriu. Această măsură nu va face altceva decât să determine o perpetuare a mediocrității angajaților din instituțiile bugetare. Niciun specialist de calibru, care să fie și de bună-credință, nu va accepta să lucreze într-un asemenea sistem. Consider că pentru a face o reformă adevărată a statului trebuie, ca în instituțiile bugetare, mai ales în pozițiile cheie, să avem oameni bine pregătiți pe care să-i plătim ca atare și nu angajați prost remunerați care sunt evident coruptibili.
Toate aceste noi taxe și impozite vor atârna ca o piatră de moară de gâtul firmelor, care și așa abia mai gâfâie. Și mai mult,  vor diminua drastic puterea de cumpărare a cetățeanului de rând. Winston Churchill spunea că “o naţiune care încearcă să se taxeze întru prosperitate este ca un om care stă într-o găleată şi încearcă să se ridice singur de mâner”.