Cu toții am văzut în filme personaje intrând încălțate în casă și chiar urcându-se cu pantofii în pat. Deși poate părea ceva banal, lipsit de importanță, descălțatul la ușă, atunci când intrăm în casă, este mai mult decât recomandat dacă ținem la igienă, scrie HouseDigest.

În multe culturi, în special în Asia, se obișnuiește ca oamenii să-și scoată pantofii la ușă, atunci când intră într-o casă, gestul fiind considerat un semn de respect pentru proprietar (și un beneficiu pentru propria ta igienă). În societatea occidentală, este oarecum neobișnuit să vezi oameni intrând în casele altora și scoțându-și încălțămintea. Asta deși, conform cercetărilor, aproximativ o treime din murdăria și praful din casă provin din exterior, aduse fie pe calea aerului, fie chiar de noi, pe tălpile pantofilor.

Pantofii aduc în casă o mulțime de germeni

În general, oamenii își petrec până la 90% din timp în interior, așa că întrebarea dacă e bine, sau nu, să poarte pantofii cu care ies pe stradă și în casă nu este una neobișnuită. Cercetările arată că, în interiorul locuințelor nu se adună doar praf și murdărie.

Unele dintre microorganismele prezente pe încălțăminte și pe podele sunt agenți patogeni rezistenți la medicamente, inclusiv agenți infecțioși (germeni) care sunt foarte greu de tratat. Adăugați toxinele, care cauzează cancer, din reziduurile din asfalt și alte substanțe chimice, despre care se știe că perturbă sistemul endocrin.

Așa putem lua E. Coli și pneumonia Klebsiella

DustSafe este un studiu realizat de experții din Australia, care a evaluat expunerea la o serie de substanțe nocive existente în interiorul caselor, inclusiv:

– gene rezistente la antibiotice (gene care fac bacteriile rezistente la antibiotice)
– substanțe chimice dezinfectante din mediul înconjurător
– microplastice
– substanțele chimice perfluorinate, utilizate în mod frecvent într-o multitudine de produse industriale, casnice și de ambalare

Acești contaminanți sunt inodori și incolori. Deci, nu avem cum să știm dacă pericolele expunerii la plumb sau la alte substanțe chimice sunt doar în sol sau în conductele de apă și dacă nu cumva acestea ajung și pe podeaua sufrageriei.

Microbiologul Kelly Reynolds de la Universitatea din Arizona a confirmat că pantofii preiau o mulțime de bacterii și germeni de pe terenurile și podelele cu care vin în contact. „Pantofii sunt un vehicul comun pentru a aduce contaminanți majori în casă”, a explicat dr. Reynolds. Universitatea din Arizona a descoperit că bacteriile care cauzează boli, cum ar fi E. Coli și pneumonia Klebsiella, sunt luate de pe pantofi și ajung ușor în casele noastre dacă nu ne descălțăm.

Acești agenți patogeni pot dăuna dacă intră în contact cu punctele de intrare ale corpului, inclusiv cu gura, ochii sau nasul. „Gândește-te la modul de transmitere.

„Ai copii care se târăsc pe jos sau obișnuiești să stai pe podea?” , a spus Reynolds. Chiar și câinele ar putea lua acești microbi din mâncarea de pe podea și apoi să te lingă. Partea cea mai rea? Acești agenți patogeni au o durată de viață lungă. „În general”, spune dr. Reynolds, „știm că bacteriile pot supraviețui zile, până la săptămâni, iar virușii timp de săptămâni, până la câteva luni”.

Număr infinit de bacterii aduse pe talpa pantofilor

Anumite studii au arătat că există un număr infinit de bacterii pe care le putem aduce pe talpa pantofilor și care ne pot afecta sănătatea. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit ca printre acestea se regăsesc E.Coli, care provoacă afecțiuni intestinale și urinare. Specialiștii au mai identificat și Serratia ficaria, responsabilă pentru infecții respiratorii grave, Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), responsabil pentru infecții ale pielii, dar și Clostridium difficile, care provoacă diaree.