Kremlinul se pregătește pentru o a doua rundă de mobilizare și plănuiește să înroleze până la 700.000 de oameni, a afirmat consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gherșcenko, potrivit Sky News.

O nouă mobilizare în Rusia

În septembrie, președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială în Rusia pentru a „asigura securitatea poporului nostru și a populației din teritoriile eliberate”.

La momentul respectiv, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia va recruta 300.000 de rezerviști pentru a-și susține armata.

Ulterior, însă, au început să apară informații potrivit cărora autoritățile ruse ar fi recrutat și oameni ai străzii pentru a-și reface efectivele militare.

Acum, consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gherșcenko, a afirmat că o nouă rundă de mobilizare ar putea fi la orizont pentru Rusia în ianuarie.

Dacă afirmațiile sunt adevărate, aceasta sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict de lungă durată și, de asemenea, că războiul Moscovei din Ucraina nu decurge așa cum și-a imaginat Putin.

Germania, trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a războiului

Pe de altă parte, Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situaţiei în Ucraina, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că recenta sa călătorie în China a meritat chiar pentru singurul fapt că a evidenţiat poziţia comună a celor două ţări împotriva utilizării armelor nucleare.

„Având în vedere evoluţia războiului şi eşecurile vizibile ale Rusiei în creştere trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare”, a spus Scholz la o conferinţă la Berlin, găzduită de ziarul Sueddeutsche Zeitung.

Această escaladare ar putea include distrugerea infrastructurii, a adăugat el.

Infrastructura energetică a Ucrainei a suferit deja pagube „colosale”

Și, potrivit șefului operatorului reţelei naţionale de electricitate a Ucrainei, pagubele produse sistemului energetic ucrainean de bombardamentele ruseşti sunt ”colosale”. Acesta nu consideră însă că se impune evacuarea civililor din oraşele cele mai afectate de întreruperile în furnizarea energiei electrice.

Directorul executiv al Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, a avertizat că cetăţenii ucraineni s-ar putea confrunta cu sistări îndelungate ale furnizării energiei electrice, dar operatorul reţelei încearcă să asigure condiţiile pentru ca ucrainenii să poată rămâne în ţară iarna aceasta.

Practic, nicio termocentrală sau hidrocentrală nu a rămas neatinsă de atacurile ruseşti şi ”amploarea distrugerilor este colosală”, a remarcat directorul citat. ”În Ucraina există un deficit în producţia de energie electrică. Nu putem genera atâta energie cât pot consumatorii să folosească”, a explicat el efectele atacurilor ruseşti.

Un val de frig este aşteptat în Ucraina începând de miercuri, dar apoi prognoza meteo arată că temperaturile vor creşte din nou, ceea ce va oferi condiţiile stabilizării sistemului energetic, a mai estimat Volodimir Kudriţki.