Un articol publicat de  site-ul MindandBodygreeen parcurge toate aspectele legate de cafea și espresso pentru a oferi o imagine mai clară a diferențelor și beneficiilor lor pentru sănătate.

În primul rând, este bine de știut că termenul ”espresso” este derivat din limba italiană, care înseamnă ”presat”. Este o descriere a unui tip de cafea care se face mai repede și cu efort minim. Pentru a face espresso este nevoie de boabe de cafea măcinate fin și apoi să treceți apa fierbinte prin ele. Rezultatul este acea cafea cu aromă intensă și cu un gust mai amar.  Dar, așa cum se știe, toată cafeaua se face din boabe de cafea prăjite, care provin din arborele de cafea.

Diferența constă în procesul de prăjire

Diferența dintre cafea și espresso constă în procesul de prăjire: boabele folosite la prepararea cafelei espresso se prăjesc la o temperatură și la o presiune mai mari, pentru perioade mai lungi. Rezultatul este o cafea cu o aciditate mai mică. Boabele sunt de obicei maro închis și au un aspect strălucitor, uleios la suprafață. În schimb, boabele de cafea pentru cafeaua obișnuită sunt supuse prăjirii ușoare, cu o extracție minimă posibilă.

Conținutul de cofeină și micronutrienții

Fiecare ceașcă de espresso conține aproximativ 63 miligrame de cofeină. Autoritățile din SUA recomandă limitarea consumului de cofeină la 400 miligrame pe zi. Prin urmare, se pot bea aproximativ șase cești de espresso pe zi, dacă nu aveți anumite probleme de sănătate.

Informații nutriționale:

Cofeină: 63 mg

Carbohidrați: 0,5 g

Grăsimi: 0 g

Proteine: 0 g

Calorii: 10,7

Zahăr: 0g

Micronutrienții prezenți în espresso sunt calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, niacină, folat și colină. Espresso este considerat mai sănătos decât cafeaua, deoarece nu e nevoie de un filtru pentru a-l prepara. Prin procesul de preparare, uleiurile naturale și mineralele din cafea se scurg în espresso.

Cafeaua poate fi preparată în diferite moduri

Cafeaua poate fi preparată în diferite moduri: la cafetieră, la ibric sau cu o presă franceză, dar conceptul de bază este același – apa fierbinte se toarnă peste boabele de cafea măcinate și apoi lăsată să se infuzeze. Spre deosebire de espresso, care folosește presiune mare, cafeaua se face la o presiune scăzută și cu mult mai multă apă. Deoarece o ceașcă de cafea este mai puțin concentrată decât una de espresso, are o aromă mai puțin intensă, fiind și mai puțin amară.

Conținut de cofeină

O ceașcă de cafea conține aproximativ 92 de miligrame de cofeină.

Informații nutriționale:

Cofeină: 92 mg

Carbohidrați: 0,4 g

Grăsimi: 0 g

Proteine: 0,7 g

Calorii: 5

Zahăr: 0g

Micronutrienți prezenți ăn cafea sunt calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și niacină.