Conform ministrului Cozmanca, „uzura morala” a structurilor tehnologice de productie a energiei face ca aceasta sa coste mai mult de 800.000 de lei gigacaloria, care este un pret de referinta. „Necesarul de combustibil de asigurat, in noile structuri tehnologice de functionare, este disponibil cantitativ pe sortimente. Furnizorii vor fi Petrom, CNH si Distrigaz. Licitatia este in curs de organizare si va fi facuta pentru intreaga cantitate de combustibil necesara sistemului national termoenergetic pana la finele lui septembrie”, conform ministrului Cozmanca. Conform Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), una dintre cauzele pretului ridicat al caldurii tine de faptul ca resursele interne nu pot asigura decat 30 la suta din consumul de pacura si 30-40 la suta din gazele naturale, in conditiile unor preturi internationale ridicate ale acestor materii prime. Un alt motiv este neplata la timp a energiei, care, conform MIR, obliga Termoelectrica sa contracteze credite mai scumpe cu
7-10 la suta, precum si mentinerea unor preturi „scazute” la furnizarea caldurii in anii trecuti.

Investitiile str~ine directe din primul semestru au depasit 600 milioane dolari
Volumul investitiilor straine directe in Romania s-a ridicat, in primele sase luni ale anului, la 638 milioane dolari, cu 12 procente mai mult fata de primul semestru al anului trecut, se arata _intr-un comunicat al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Investitiile straine directe inregistrate in anul 2001 s-au cifrat la 1,3 miliarde dolari, ceea ce reprezinta o crestere cu 58,4 la suta fata de anul 2000. Potrivit ARIS, cresterea nivelului de investitii straine din ultimele luni se datoreaza si facilitatilor acordate oamenilor de afaceri care investesc mai mult de un milion de dolari, prin Legea nr. 332/2001 privind stimularea investitiilor cu impact semnificativ in economie. Din momentul aplicarii acestui act normativ si pana la sfarsitul lunii august 2002, au fost inregistrate 134 de proiecte de investitii de peste un milion de dolari, capitalul total angajat depasind un miliard de dolari. Romania a atras, in perioada 1990 – 2001, un volum total al investitiilor straine directe de 7,8 miliarde dolari.

Mercury Research a lansat o noua identitate de corporatie

Cu o cota de piata de 15%, Mercury Research este una dintre primele trei companii din Romania specializate in realizarea de studii de piata, furnizand servicii de cercetare cantitativa, calitativa si media din domenii precum: bunuri de larg consum, produse farmaceutice si de sanatate, produse financiar-bancare, industria auto, telecomunicatii, mass-media. Recent, compania a lansat o noua identitate de corporatie, ca parte a unei campanii de imagine dezvoltate de Grapefruit Design, o agentie cu sediul in Iasi. Logoul si schema de culori nou introduse descriu vizual brandul Mercury Research ca fiind modern, dinamic, dar orientat spre calitate, profesionalism si rezultate. Noua identitate este in uz in toate materialele de comunicare ale companiei, incepand din 20 septembrie 2002.

124 milioane de dolari pentru centrala termoelectrica de la Paroseni

Reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor (MIR) au semnat la Tokyo, cu Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala si filiala japoneza a BNP Paribas, un acord de imprumut in valoare de 124 de milioane de dolari pentru modernizarea Grupului 4 al centralei termoelectrice (CET) Paroseni din Valea Jiului. Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala va acorda Termoelectrica, societate care este subcontractanta a imprumutului si urmeaza sa gestioneze aceste fonduri, un imprumut in valoare de 93 de milioane de dolari, in timp ce filiala din Tokyo a bancii internationale BNP Paribas va contribui alte 31 de milioane de dolari. „Pe langa imprumutul convenit, a fost facuta si o oferta suplimentara, in valoare de aproximativ 40 milioane de dolari, de care va beneficia in special societatea Transelectrica”, se precizeaza in comunicat.

ADS are de recuperat o multime de bani

Administratia Domeniilor Statului (ADS) are de recuperat 520 miliarde de lei, reprezentand redevente neincasate de la concesionarii terenurilor agricole in perioada 2000-2001, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, directorul ADS, Corneliu Popa.
„Pentru unele dintre societatile care figureaza restante la plata redeventei a fost deschisa actiune in instanta. In cazul celor care nu pot sa isi achite datoria, vor fi vandute activele, si suma obtinuta este distribuita creditorilor, prioritar fiind bugetul de stat”, a spus Popa. Referindu-se la redeventele pentru anul 2002, directorul ADS a precizat ca Agentia are de incasat 320 de miliarde pana la 30 septembrie, platile efectuate pana in prezent reprezentand 87% din aceasta suma.
Incepand din luna aprilie, societatile comerciale care au incheiat contracte de concesiune sau arenda cu Agentia sunt obligate, printr-o dispozitie a Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, sa isi achite obligatiile in lei, renuntandu-se la plata in produse. Hotararea a fost luata din cauza costurilor suplimentare generate de depozitarea cerealelor colectate in contul redeventei.
In cazul societatilor care nu respecta termenele de plata a redeventei, ADS va rezilia contractul de concesiune, iar terenurile disponibilizate vor fi arendate sau concesionate altor companii, in maximum o saptamana de la rezilierea contractului.

„Cosmetica Activa” a implinit un an
„Cosmetica Activa”, prima revista de sanatate si frumusete din Romania, a implinit un an de la aparitie. Editata de Green Net, revista apare lunar, fiind distribuita gratuit in peste 150 de locatii: farmacii, cabinete medicale, cabinete de chirurgie estetica, saloane de frumusete si sali de fitness. „Cosmetica Activa” se adreseaza in special femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani si cu venituri medii sau mari. In cele 24 de pagini ale revistei, cititoarele pot gasi informatii interesante despre ingrijirea fetei si a corpului, dar si sfaturi medicale ale unor lideri de opinie din domeniu. Printre rubricile permanente ale publicatiei se numara: frumusete, sanatate, medicina, nutritie, informatii despre cabinete cosmetice si de dermatologie estetica.

CRCE se extinde in banat
La inceputul lunii a avut loc la Timisoara deschiderea oficiala a reprezentantei Centrului Roman de Comert Exterior (CRCE), institutie care indeplineste functia de autoritate nationala de promovare a exporturilor de produse si servicii romanesti pe pietele externe, avand totodata si atributii pe linia promovarii investitiilor romanesti.
Ca urmare a procesului de privatizare, numarul firmelor inregistrate in judetul Timis a ajuns la 25.890, din care 4.549 sunt societati mixte. Capitalul social total al acestor firme este de aproximativ 7.346 miliarde lei, din care firmele mixte detin 3.820 miliarde lei, la care participarea straina este de 322 milioane dolari. In acest context, CRCE, prin reprezentanta sa, asteapta solicitarile pentru dezvoltarea activitatii de export din acest judet.
Pana in prezent, au fost infiintate reprezentante CRCE la Craiova, Tg. Jiu, Bucuresti, Oradea, Pitesti, Cluj, Constanta, Deva si Iasi. Guvernul Romaniei are in vedere in viitor infiintarea unor astfel de birouri de informare si asistenta si in alte centre economice, precum Baia Mare, Galati, Bacau si Sibiu.

Masa rotunda pe tema managementului de proiect

CODECS a organizat saptamana trecuta o masa rotunda avand tema „Importanta dezvoltarii managementului de proiect in Romania”. Evenimentul a fost prilejuit de lansarea oficiala a Cursului de Management de Proiect, furnizat in Romania sub licenta The Open University din Marea Britanie. La eveniment au participat dl Miles Shepherd, Presedintele Asociatiei de Management de Proiect (APM) din Marea Britanie, dna Constanta-Nicoleta Bodea, Presedintele Asociatiei de Management de Proiect Romania (PMR), dl Sorin Florea, directorul cursului de Management de Proiect CODECS, tutori si cursanti CODECS. Participantii au discutat in principal despre experienta britanica in domeniul managementului de proiect si transferul ei in Romania prin cursul lansat de CODECS, despre ocupatia de Manager de Proiect in Romania, avantajele oferite de cursul de Management de Proiect si recunoasterea acestuia de catre APM si PMR, membre ale International Project Management Association (IPMA).