Cojocaru a declarat ca respectivele aprecieri arata „necunoasterea pietei romanesti si a grupului BCR”. Presedintele ING Bank Romania, Jan Op de Beeck declarase, saptamana trecuta, ca, daca ING preia BCR, compania de asigurari BCR Asigurari va fi vanduta, din cauza ca nu are o pozitie suficient de solida in piata. De asemenea, reprezentanti ai HVB si OTP au vorbit, de curand, de nevoia unei regandiri a managementului BCR si de o analiza atenta a activelor bancii.
Autoritatea pentru Privatizare a publicat, la 24 iunie, anuntul pentru privatizarea bancii, data limita de depunere a ofertelor fiind sfarsitul lunii octombrie. Cinci consortii financiare internationale din SUA, Franta, Ungaria, Austria si Olanda au depus scrisori de intentie pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al bancii, printre care ING si HVB.

A fost inaugurat cel mai mare complex auto Dacia
Compania Comauto Meridian, cel mai mare distribuitor de autoturisme Dacia, a inaugurat primul complex auto Dacia, conceput si realizat conform noilor standarde de calitate ale Dacia – Groupe Renault. Comauto Meridian a investit peste doua milioane dolari in complexul auto Dacia, care reprezinta cel mai important proiect de profil din Romania. „Am demarat investitia in anul 2000, animati de ideea ca si clientii marcii Dacia pot beneficia de aceleasi conditii sau chiar mai bune decat cele ale principalelor marci europene”, a declarat Catalin Bultoc, director general al Comauto Meridian. Noul complex se intinde pe o suprafata de 10.000 mp, este dotat cu echipamente tehnice de ultima ora si are 130 de angajati, pregatiti de catre specialisti francezi.

Scade cresterea in Europa Centrala si de Est
Institutul de Studii Economice Internationale de la Viena (WIIW) si-a revizuit negativ prognozele privind cresterea economica pentru tarile in tranzitie. In medie, cresterea economica in zona nu va fi decat de 1,9%, fata de 2,1%, estimata anterior. In ceea ce priveste Romania, s-a mentinut prognoza de crestere a PIB cu 3% pentru 2002. Institutul vienez anticipeaza, insa, o rata a inflatiei de 25% pentru acest an, ceea ce ar insemna o inflatie mai mare decat cea anticipata de guvernul roman. De fapt, toate cifrele avansate de institut sunt mult mai pesimiste decat cele avansate de autoritatile de la Bucuresti.
Motivul pentru care WIIW a refacut calculele macroeconomice este legat de scaderea investitiilor straine si de incetinirea ritmului de crestere a economiei mondiale. In primul trimestru al acestui an, investitiile straine in statele din zona s-au redus cu 50% in comparatie cu anul trecut.

Creste comertul mondial
Dupa noua luni de declin continuu, comertul mondial a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, primele tendinte de crestere. Raportul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica arata ca „in contextul majorarii preturilor la produsele petroliere, exporturile au crescut cu 1,1% fata de ultimul trimestru al anului 2001”. Se confirma, astfel, previziunile analistilor privind o redresare modesta a economiei globale, pentru care comertul exterior reprezinta principalul motor de crestere. Totusi, in comparatie cu inceputul anului trecut, exporturile raman cu aproximativ 9% mai scazute. Dintre economiile europene cea mai afectata de evolutia negativa a fost Germania, a carei industrie depinde in mare parte de cererea de pe piata externa.

Media Controller lanseaza TEBA
Media Controller Research Company a elaborat un produs de cercetare care surprinde simultan aspecte ale economiilor populatiei, pietei bancare si asigurarilor. Cu ajutorul acestui produs, „Tendinte in Economii, Banci, Asigurari” (TEBA), Media Controller a realizat mai multe studii comparative in anii 2001 si 2002. Rezultatele studiilor, realizate pe esantioane reprezentative, evidentiaza un potential in crestere pentru piata serviciilor/produselor financiar-bancare destinate populatiei.
TEBA urmareste indicatori ca:
· distributia de produse si servicii in consumul populatiei;
· gradul de satisfactie fata de oferta financiar-bancara;
· dinamica notorietatii bancilor si societatilor de asigurari;
· criterii utilizate in alegerea/respingerea unei banci/societati de asigurari, produs sau serviciu financiar-bancar;
· identificarea cererii si a oportunitatilor de pe piata;
· impactul campaniilor de promovare asupra populatiei;
· profilul clientului actual/potential, (sex, varsta, educatie, venit, profesie, componente ale stilului de viata, preferinte, opinii, atitudini, motivatii);
· profilul populatiei care economiseste (cine, cat, modalitati utilizate/ preferate de plasare a economiilor).

Finantele se zgarcesc
Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat ca dobanzile oferite la certificatele de trezorerie pentru populatie vor tine pasul cu cele oferite de banci pentru depozite, ceea ce inseamna o scadere a profiturilor aduse de investitiile in titlurile de stat. De altfel, conform lui Enache Jiru, pana la sfarsitul anului, Ministerul de Finante va scadea dobanzile pana sub nivelul celor bancare. Aceasta politica va corespunde riscului redus presupus de investitia in certificate de trezorerie. Pentru ultima emisiune, lansata in iunie, a fost oferita o dobanda de 27% pe an, in timp ce, incepand cu 1 iulie, bancile comerciale ofera si ele aceeasi dobanda. In ceea ce priveste certificatele in valuta, ultima emisiune a adus o dobanda de 5% pe an pentru dolari, superioara oricarui depozit bancar.