Uniunea Europeana considera facilitatile acordate in zonele libere drept ajutoare de stat si preseaza Guvernul de la Bucuresti sa anuleze acest regim. Noua lege a impozitului pe profit, care va intra in vigoare de la 1 iulie, prevede eliminarea facilitatilor si, conform opiniei lui Augustin Bogdan, va incetini ritmul investitiilor in aceste zone, chiar daca nu va afecta operatiunile demarate pana la data de 1 iulie.

Campanie platita scump

Razboiul impotriva terorismului, lansat de Statele Unite dupa atentatele din 11 septembrie, a costat deja circa 12,5 miliarde de dolari si va mai necesita si alte fonduri pana la incheierea anului fiscal 2002, a afirmat un oficial din cadrul Pentagonului, citat de AFP. „Am alocat deja 14 miliarde de dolari, din care s-au cheltuit efectiv circa 12,5 miliarde”, a declarat, in cursul unei audieri la Senat, Dov Zakheim, contabil-sef al Departamentului Apararii. La scurt timp dupa atentatele de la New York si Washington, armata a cerut suplimentarea cu 18 miliarde de dolari a bugetului apararii pentru 2002, in cadrul campaniei impotriva terorismului. Senatul american a fost informat ca fondurile vor fi epuizate in cursul lunii mai. O delegatie a Pentagonului a solicitat membrilor Congresului sa acorde fonduri suplimentare pentru razboiul antiterorist. Departamentul Apararii a solicitat inca 14 miliarde de dolari pana in luna septembrie si alocarea a 48 de miliarde de dolari pentru bugetul apararii de anul viitor. Pentagonul a precizat ca 7,9 miliarde de dolari sunt necesari pentru campania din Afganistan pana la sfarsitul exercitiului fiscal.

Mobila merge bine la export

Exporturile romanesti de mobila au crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 12 milioane dolari in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, a scazut exportul de busteni cu 17 milioane dolari. Potrivit Institutului National de Statistica, anul trecut Romania a exportat mobila, componente de mobilier si constructii prefabricate din lemn in valoare de 532,6 milioane dolari, in crestere cu 12,3%, comparativ cu anul 2000. De asemenea, exporturile de produse din lemn, exclusiv mobilier, s-au cifrat la 529,8 milioane dolari, in scadere cu 5,1%.
O alta crestere semnificativa remarcata in decursul primului trimestru al anului este cea a exportului de produse textile, a obiectelor din piele si a incaltamintei, ceea ce reflecta dezvoltarea operatiunilor de lohn, favorizata de costul redus al fortei de munca din Romania si de apropierea geografica de UE. In total, pe primul trimestru, exporturile au crescut cu 0,8%, in timp ce importurile au scazut, pentru prima data, cu 0,8%. Potrivit datelor statistice, valoarea exporturilor realizate in primele trei luni ale anului a fost de 2,89 miliarde dolari, in vreme ce importurile au totalizat 3,66 miliarde dolari.

Terapie cu economie

Costul tratamentului contra osteoporozei va scadea datorita noului medicament Fosamax, recent lansat pe piata romaneasca. Acest medicament se administreaza intr-o doza de o tableta pe saptamana. In SUA, tratamentul cu acest medicament a redus cu 25% cheltuielile sistemului de sanatate. La sfarsitul anului 1999, numarul femeilor din Romania suferinde de osteoporoza era estimat la aproape trei milioane.

Liber la exportul de tevi peste Ocean

Autoritatile americane au decis sa inchida investigatia antidumping declansata impotriva societatilor Silcotub Zalau si Petrotub Roman. Ca urmare, cele doua companii vor putea continua exporturile de tevi pe piata americana. In cursul anului trecut, Silcotub si Petrotub au inregistrat exporturi pe piata SUA in valoare de circa 16,5 milioane dolari.

O noua schema de finantare pentru IMM

Organizatii de consultanta, in parteneriat cu firmele mici si mijlocii, pot candida pentru fonduri Phare. Uniunea Europeana acorda 3,8 milioane de euro in cadrul Schemei de consultanta si instruire pentru IMM-uri (din fonduri Phare si, partial, din bugetul statului roman). Competitia a fost lansata la 8 mai in patru regiuni: Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea, Tulcea), Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj, Satu-Mare, Maramures). Cererile vor fi depuse cel mai tarziu la 8 iulie 2002, la Agentia pentru Dezvoltare Regionala din regiunea unde va fi implementat proiectul. Activitatile presupun parteneriate intre doua tipuri de participanti: pe de o parte, solicitantii – organizatii de consultanta si instruire, care vor furniza servicii in cadrul acestei scheme; pe de alta parte, clientii – intreprinderile mici si mijlocii, care sunt beneficiarii serviciilor. Formularele necesare si detalii suplimentare sunt disponibile la sediul agentiilor sau pe Internet, la www.infoeuropa.ro, respectiv www.mdp.ro (Phare 2000 – Licitatie – componenta B3 – Schema de consultanta si instruire pentru IMM-uri).