După ce s-a luptat doi ani cu toţi producătorii de medicamente pentru a introduce taxa clawback, Ministerul Sănătăţii cere bani de la Guvern pentru a masca hibele evidente ale implementării acestei taxe, care s-a dovedit a fi chiar ilegală.
În ultimul an, tot mai mulţi producători de medicamente au câştigat în instanţă anularea acesteia, pe motiv de dublă impozitare, care este ilegală.
Deşi în urmă cu un an, MS constata că nu reuşise să încaseze mai mult de 30% din ceea ce îşi propusese prin taxa clawback, în respectivul trimestru, nu a renunţat la aceasta.
Facturile s-au tot trimis iar producătorii de medicamente le-au ignorat, acestea reprezentând mai mult decât o treime din vânzările lor. Între timp, aceştia au renunţat să mai producă sau să mai vândă anumite medicamente în România, constatând că nu mai câştigă nimic dacă plătesc clawback pentru acestea.
Rezultatul? Cineva trebuie să acopere gaura, pentru că bugetele au fost făcute mizând pe colectarea acestor sume, deşi au existat indicii clare că producătorii nu vor plăti.
Aşteptările iniţiale au fost de 1,2 miliarde de lei pe an, care ar fi trebuit să intre în sistemul de sănătate şi să-i îmbunătăţească starea financiară. Jumătate din această sumă ar fi putut merge către alte arii din sănătate, care au devenit cenuşăresele bugetului de sănătate în ultimii ani, cum ar asistenţa stomatologică sau unele programe naţionale ale căror fonduri s-au epuizat.