Noutățile privind posibila limitare a lichidităților au generat o corecție, având în vedere că și piețele din Europa Centrala și de Est (ECE) par să depindă prea mult de lichiditate ca factor tehnic. "Ne așteptăm ca Rezerva Federală a SUA să acționeze destul de prudent, având în vedere că orice revenire din SUA pare să fie destul de fragilă. Avem tendința de a considera reacțiile imediate ale pieței din Europa emergentă drept exagerate, atât în ceea ce privește randamentele, cât și actiunile", consideră Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group, în cel mai recent raport de strategie privind piețele de capital din ECE. "Într-un scenariu pozitiv, ne-am putea îndrepta spre normalizare, însoțită de creștere moderată, inflație limitată și de o politică monetară adaptabila într-o oarecare măsură. Totuși, pentru moment, piețele rămân fragile. O perspectivă solidă a indicatorilor fundamentali care ar putea asigura un sprijin mai stabil piețelor nu este vizibilă, însă opinia generală ar trebui să înceapă să reflecte în cele din urmă îmbunătățirea indicatorilor macroeconomici".
Potrivit studiului, Ungaria și România dau semne de revenire. "În pofida perspectivei sumbre din zona euro, unele țări din ECE au făcut progrese. Ungaria și România, primele două țări care au început să ia măsuri dure de  consolidare în 2009 și primele care au reușit să iasă cu succes anul acesta din procedura de deficit excesiv, se pot oarecum relaxa", estimează Esskuchen. "În afara impactului pe termen scurt asupra volatilității, nu ne așteptăm ca decizia Rezervei Federale a SUA să aibă un impact asupra economiilor reale din ECE având în vedere că necesarul lor de finanțare externă s-a redus considerabil". Ungaria rămâne vulnerabilă în cazul unei vânzări rapide mai puternice de titluri, deoarece are una dintre cele mai mari ponderi ale investițiilor de portofoliu din regiune (aproximativ 50% din PIB față de o medie de circa 23% din PIB pentru statele din ECE).
România ar trebui să fie una dintre economiile cu cea mai puternică creștere din regiune. În prezent, s-ar putea ca privatizările în așteptare să aibă o șansă rezonabilă de a contribui în cele din urmă la depășirea capcanei lichidității. Totuși, pentru cea mai mare parte a trimestrului al treilea, s-ar putea ca lichiditatea să rămână principala piedică, tocmai de aceea realizatorii studiului tind să atribuie clasificarea supra-pondere moderata pentru cei care pot lucra cu dimensiuni reduse.