„În situaţii de criză şi de încărcare nemaivăzută a spaţiului public şi decizional, erori se întâmplă. Cred că este relativ uşor de înţeles că sub această presiune enormă se întâmplă să comunice anumite date, care pe urmă se constată a fi poate puţin eronate.

Eu i-am iertat pentru greşeala prin care m-au expus în faţa publicului şi cred că între timp opinia publică a înţeles că a fost o simplă greşeală de comunicare între două instituţii şi s-a clarificat chestiunea.

În rest, în ce priveşte datele din alte ţări, evoluţia este fluidă. Nu avem noi datele noastre. Trebuie să lucrăm cu date care ne parvin din altă parte.

Important este ca autorităţile să reacţioneze repede, pentru a fi în conformitate cu realitatea de acolo”, a spus Klaus Iohannis  într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Testare masivă în România

Șeful statului a declarat că România testează masiv populația, având în vedere că România şi-a crescut de la câteva sute de testări pe zi capacitatea la câteva mii şi acum la câteva zeci de mii.

„În România există o testare destul de masivă, ca să mă exprim în termenii dumneavoastră. România şi-a crescut de la câteva sute de testări pe zi capacitatea la câteva mii şi acum la câteva zeci de mii.

Am cerut datele pentru ultimele 24 de ore şi avem peste 14.000 de testări din oficiu, persoane trimise pentru testare, fiindcă au fost declarate în contact cu bolnavi şi peste 8.000 de testări la cerere, deci, iată că am depăşit binişor 20.000 de testări pe zi, ceea ce ne încadrează, fără doar şi poate, între ţările unde se testează mult”, a mai spus Iohannis.

La ce formulă se referea președintele

„Metoda de calcul este stabilită de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi subliniem că nu a fost comunicată corect Administraţiei Prezidenţiale de către Ministerul Sănătăţii. Preşedintele României îşi cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, a arătat Administraţiei Prezidenţiale.