Studiul Ericsson arată că accesarea conținutului video online generează cel mai mare volum de trafic de date mobile, reprezentând deja 25 de procente din traficul generat de terminalele mobile şi 40 de procente din cel generat de tablete. Această tendință generează cerințe noi pentru rețelele operatorilor, astfel încât acestea trebuie să livreze calitate oriunde și oricând.  

„Așteptările utilizatorilor legate de calitatea rețelelor mobile au crescut odată cu extinderea disponibilității smartphone-urilor și tabletelor, care au schimbat modul în care se folosește internetul. Mobilitatea a devenit un factor din ce în ce mai important în viața noastră de zi cu zi; avem mereu la îndemână dispozitive care ne permit acces instant la informație, divertisment și interacțiune socială”, a declarat Douglas Gilstrap, Senior Vice President and Head of Strategy Ericsson.

9,3 miliarde de abonați la telefonia mobilă până în 2018

Numărul total de abonamente de telefonie mobilă este preconizat să atingă cifra de 6,6 miliarde până la sfârștul anului 2012 și 9,3 miliarde până la finele anului 2018. Aceste cifre nu includ și abonamentele M2M (machine-to-machine). Numai China a reușit să acopere 35% din achizițiile nete în trimestrul al treilea, ceea ce a însemnat aproximativ 40 de milioane de abonamente noi. Pe următoarele locuri s-au situat Brazilia (9 milioane), Indonezia (7 milioane) și Filipine (5 milioane). În total, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la nivel global a atins 91 de procente în trimestrul al treilea din 2012, numărul de abonați ajungând acum la 6,4 miliarde. Abonamentele la serviciile de telefonie mobilă au crescut anual cu 9 procente și trimestrial cu 2 procente.

La mijlocul anului 2012, aproximativ 455 de miloane de oameni la nivel global beneficiau de acoperire LTE. În următorii cinci ani este de așteptat ca jumătate din populația lumii să aibă acoperire LTE.

Din punct de vedere al ratei de dezvoltare și asimilare, LTE este sistemul care evoluează cel mai repede din toată istoria comunicațiilor mobile.  În prezent, LTE este implementat în toate regiunile lumii, iar numărul abonamentelor va crește de la 55 de milioane la sfârșitul anului 2012 până la 1,6 miliarde în 2018. Rețelele WCDMA/HSPA asigură acoperire pentru mai mult din jumătatea populației lumii și continuă să crească mai repede decât LTE, adăugând 65 de milioane de abonamente noi în trimestrul al treilea din 2012, comparativ cu cele 13 milioane de abonamente noi LTE.