Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a publicat o opinie în săptămânalul britanic The Economist  în care a vorbit despre situația în care NATO se află, dar și despre decizia sa privind aderarea Finlandei și a Suediei la Alianță.

Potrivit acestuia, războiul din Ucraina a dat o nouă viață NATO, Alianță din care Turcia face parte de mai bine de 70 de ani. Totodată, el a subliniat faptul că țara pe care o conduce a fost o putere stabilizatoare în Orientul Mijlociu, dar și în regiunea Mării Negre, lucruri care acum par a fi uitate.

„Războiul din Ucraina a pus în discuție ordinea internațională bazată pe reguli, competiția marilor puteri și securitatea euro-atlantică. Cele mai recente evoluții au dat, de asemenea, o nouă viață NATO, probabil cea mai mare alianță militară din istorie. Turcia a fost un aliat indispensabil timp de 70 de ani. Țara noastră s-a alăturat alianței în 1952, după ce a trimis trupe în Coreea pentru apărarea democrației și libertății.

În timpul războiului rece și după acesta, Turcia a fost o putere stabilizatoare în Orientul Mijlociu, Caucaz și regiunea Mării Negre. De asemenea, trupele turcești s-au implicat în multe părți ale lumii, din Kosovo până în Afganistan, ca parte a misiunilor NATO”, scrie Erdogan, notează infofinanciar.ro. 

Eforturile depuse de Turcia în NATO

Erdogan a vorbit și despre eforturile pe care Ankara le-a făcut pentru NATO. El susține că partenerii din Alianță își amintesc de importanța Turciei ”doar în vremuri tulburi”, el dând exemplu criza din Balcani.

”În timp ce partenerii noștri au apreciat întotdeauna contribuțiile turcești la misiunea de securitate colectivă a NATO, au uitat repede de ele când nu existau amenințări la adresa securității lor naționale. Partenerii noștri care își amintesc doar importanța Turciei în vremuri tulburi, cum ar fi criza din Balcani, au crezut în mod eronat că stabilitatea pe termen lung ar putea fi atinsă fără Turcia.

Astfel, după eliminarea amenințării imediate, aceștia au desconsiderat realitățile geopolitice și potențialele amenințări care ar putea apărea în regiune. Inutil să spun că astfel de vise s-au dovedit a fi de scurtă durată”, scrie Erdogan.

Erdogan, despre aderarea Finlandei și a Suediei la NATO

Referitor la aderarea Finlandei și a Suediei la Alianță, Erdogan susține că odată ce aceste două țări vor fi membre NATO, vor apărea noi riscuri pentru propria securitate, dar și pentru viitorul Alianței.

El a prezentat și câteva scenarii care ar putea lua naștere în cazul în care Suedia și Finlanda ar să fie membre NATO. Erdogan a adus în discuție și organizațiile teroriste, dar și extrădarea membrilor acestora, adăugând că terorismul este o amenințare pentru toți membrii, iar țările candidate trebuie să ”recunoască realitatea” înainte de a se alătura.

„Întrucât toți aliații acceptă importanța critică a Turciei, este regretabil că unii membri nu reușesc să aprecieze pe deplin anumite amenințări la adresa țării noastre. Turcia susține că admiterea Suediei și Finlandei implică riscuri pentru propria sa securitate și pentru viitorul organizației.

Avem tot dreptul să ne așteptăm ca acele țări, care se vor aștepta ca cea de-a doua armată ca mărime a NATO să vină în apărarea lor în temeiul articolului 5, să împiedice recrutarea, strângerea de fonduri și activitățile de propagandă ale PKK, pe care Uniunea Europeană și America îl consideră o entitate teroristă.

Turcia dorește ca țările candidate să stopeze activitățile tuturor organizațiilor teroriste și să extrădeze membrii acestor organizații. Am oferit dovezi clare autorităților din aceste țări și am așteptat acțiuni din partea acestora.

De asemenea, Turcia dorește ca aceste țări să sprijine operațiunile antitero ale membrilor NATO. Terorismul este o amenințare pentru toți membrii și țările candidate ar trebui să recunoască această realitate înainte de a se alătura. Dacă nu iau măsurile necesare, Turcia nu își va schimba poziția cu privire la această problemă”, mai spune Erdogan.