Ca orice revolutie tehnologica si aceasta va veni in etape. Primul care a transformat felul in care comunicam si obtinem informatii, a corespuns anilor 90. Aproape peste noapte, computerele si Internetul au dat oamenilor posibilitatea de a schimba e-mail-uri, idei si date in mod instantaneu. Urmatorul val va avea un impact mult mai larg. Din moment ce PC-urile sunt insotite de un intreg arsenal de accesorii inteligente, toate legate prin conexiuni mai ieftine, mai rapide si mai fiabile, vom asista la o uriasa transformare a produselor si serviciilor in varianta lor digitala, de la carti la filme si la sistemul de facturare. Primii zece ani ai secolului XXI vor reprezenta decada digitala.
Am vazut deja cum, in diferite domenii, atomii au fost transformati in biti; ceea ce inseamna ca o mare parte a produsului mondial s-a dematerializat, din forma fizica in cea virtuala. Aceasta este insa, decada in care vom incepe sa ne gandim la metamorfoza digitala, la cresterile de productivitate care au insotit-o intr-un fel cu totul nou. Sa luam ca exemplu muzica. Ea a capatat forma digitala din momentul in care discurile long-play au fost inlocuite de compact discuri, la inceputul anilor 80, dar, pana de curand, era nevoie oricum de un suport fizic pentru a transporta inregistrarea. Acum, muzica se elibereaza complet de forma ei materiala. Fiind transformata in biti, poate fi accesata oriunde.
Vom vedea acest fenomen multiplicat de produse ca software, fotografii, casete video sau carti. Programele de calculator au fost vandute on-line din primele zile ale Internetului dar, numai recent, banda larga a fost capabila sa suporte numarul enorm de biti cerut de afacerile mai complicate, de programele educationale sau de divertisment. In anii ce vor urma, pe masura ce mai multi oameni au acces la linii ieftine de acces rapid, Internetul va deveni mediul cel mai important de distribuire, actualizare sau chiar administrare de software. Programele care, odinioara, veneau in cutii si erau actualizate din cand in cand, vor deveni coduri vii, dinamice, care se vor putea actualiza sau repara singure in retea.
Sa luam un alt exemplu comun. Milioane de oameni folosesc acum camere digitale pentru a imortaliza familia si viata personala si pentru a impartasi cu altii aceste imagini. Cartile electronice sunt de abia la inceput, dar se vor dezvolta in aceasta decada. Noi programe de afisare a textelor si noi dispozitive vor face citirea, adnotarea sau cautarea mai placuta ca niciodata.
Pe termen lung, consecintele acestei revolutii digitale vor fi largi si benefice pentru o serie intreaga de industrii, transformand fundamental datele economiei de piata. In parte, transformarea va fi evidenta in reducerea costurilor. Produsele digitale sunt mai ieftine decat cele materializate. De asemenea, costurile legate de stocuri vor scadea, ca rezultat al imbunatatirii eficientei si al faptului ca se vor crea retele de distributie virtuale. Publicatiile on-line, de exemplu, reprezinta un model extrem de eficient, fara costuri de productie, ambalare sau distribuire.
Impreuna cu distributia virtuala va veni un curent in favoarea facturilor si platilor on-line. Studiile arata ca firmele americane platesc 18 miliarde de dolari pe an doar pentru a pregati si a livra facturi de hartie; estimarile indica o reducere de 80% a acestor costuri in cazul facturarii on-line.
Revolutia digitala va crea un concept nou privind auto-servirea si va da clientului control aproape complet. Doriti sa cumparati un produs si actualizari automate? Doriti bitii acum, cu un pret mai mare, sau sa fie livrati in timpul noptii, cand tarifele sunt mai reduse? Variatiunile sunt nesfarsite, la fel ca oportunitatile.
Aceste schimbari vor fi benefice pentru companiile mari sau mici. Internetul a dus, deja, la cresterea posibilitatilor ca firmele mici sa-si vanda produsele global. Urmatorul val al revolutiei digitale va ajuta aceleasi companii sa acceseze resurse din intreaga lume, sa combine experienta lor cu a altora, pentru a adapta produsele la nevoile clientilor. Factorii de productie devin ei insisi fluizi, pentru ca este reprodusa tehnologia, mai degraba decat bunul in sine.
Sunt cateva probleme care vor insoti revolutia tehnologica. Pe masura ce devine mai usor sa contrafaci copii ale unui numar din ce in ce mai mare de produse, problema este cum sunt aparate drepturile de proprietate intelectuala.
In mod clar, cateva industrii s-au luptat pentru a face saltul catre o lume digitala, dar sunt mult mai multe care profita de pe urma acestei tranzitii. Competitivitatea viitoare depinde de investitiile facute acum in tehnologia viitorului.
Bill Gates