Pentru prima dată în ultimii şase ani Elveţia este în pragul unei recesiuni economice în condiţiile în care banca centrală din această ţară nu mai are spaţiu de manevră în ceea ce priveşte dobânzile. Aceasta este viziunea majoritară a analiştilor economici care au răspuns la sondajul lunar efectuat de Bloomberg. Deja rata de depozit este la un record de minus 0,75%, iar o coborâre căre 1% ar împinge instituţia condusă de Thomas Jordan la retrageri masive de cash din sistemul bancar helvet. "O reducere încă şi mai mare a dobânzii la facilitatea de depozit ar conduce la cererea mai ridicată de cash pe care Banca Naţională a Elveţiei vrea să o evite, comentează Karsten Junius, economist-şef la Bank J. Safra Sarasin Ltd. din Zürich.

Joia aceasta în Elveţia sunt publicate datele economice privind creşterea economică şi inflaţia în acelaşi timp în care este programată şi şedinţa de politică monetară a băncii centrale. Proiecţiile sunt pentru o contracţie de 0,2% a economiei în primul trimestru ceea ce pune capăt unui avans de 13 trimestre consecutive. Economia ar reintra în recesiune pentru prima dată din anul 2009 încoace. Pentru anul în curs proiecţia este de scădere cu 1,1% a preţurilor. Întărirea francului la începutul acestui an este apreciată drept principală cauză a inversării raporturilor de forţe în ceea ce priveşte inflaţia.

Doar în cazul unei catastrofe…

Timo Klein, senior economist la IHS din Frankfurt, spune că doar în cazul unui eveniment catastrofic, Banca Naţională a Elveţiei ar putea proceda la o nouă reducere a dobânzii pe care o consideră deja la limita pragului de jos. "La un minus de 0,75% deja am mers destul de departe şi aşteptăm să vedem efectele", declara luna trecută şi preşedintele Jordan. "Unde va trebui să mergem mai departe cu ratele de dobândă depinde de evoluţiile internaţionale", mai spunea el. Julien Manceaux, de la divizia din Bruxelles a bănci olandeze ING, nu exclude însă, o tăiere de încă 0,25% până la minus 1,00%, operată undeva în al treilea trimestru din acest an.