O astfel de idee radicală subliniază situaţia dificilă cu care se confruntă multe companii de utilităţi din Europa, unde cererea redusă de energie din cauza crizei şi expansiunea rapidă a energiei regenerabile afectează afacerile de generare tradiţională a energiei.

E.ON nu este singura companie care ia în considerare o astfel de măsură drastică. Marţi, grupul suedez de utilităţi Vattenfall AB a anunţat că ia în considerare vânzarea diviziei de producere a energiei în Europa continentală. Şi principalul rival din Germania al E.ON, grupul RWE AG, a avertizat că că ar putea închide o cincime din centrale sale energetice.

Una din uzinele pe care ar putea E.ON să o ‘împacheteze’ şi să o transporte peste hotare ar fi cea din Malzenice, Slovacia, a declarat o sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul pentru WSJ. Dacă decizia se va dovedi viabilă din punct de vedere economic, E.ON va muta uzina în Turcia, care este o piaţă mai atractivă, unde cererea de energie este în creştere.

E.ON s-a extins anul acesta în Turcia, formând un parteneriat cu conglomeratul Haci Omer Sabanci Holding AS. Împreună, companiile speră să dezvolte capacităţi de generare a energiei de 8.000 megavaţi până în 2020, echivalentul a 10% din capacitatea generală a pieţei turce.

E.ON a investit aproximativ 400 milioane de euro în uzina din Slovacia, a cărei activitate ar putea fi oprită în octombrie deoarece înregistrează pierderi.

Relocarea ar putea fi viabilă din punct de vedere economic pentru uzinele mai mici cum ar fi cea din Malzenice, Slovacia, dacă piaţa nu se va îmbunătăţi, a declarat Thomas Kaestner, expert pe probleme de energie la compania de consultanţă Ernst&Young.

E.ON a vândut active în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria de 36 de miliarde de euro. În ianuarie, compania a anunţat că va extinde programul de vânzare a activelor cu aproximativ 3 miliarde de euro, la un total de 20 miliarde de euro. E.ON vrea să-şi vândă participaţia deţinută la compania de îmbogăţire a uraniului Urenco şi participaţii deţinute în companii locale de utilităţi.

Pentru reducerea costurilor, E.ON, prezentă şi în România, va renunţa la 11.000 din angajaţi şi va vinde active, analiştii estimând că valoarea acestora ar putea depăşi ţinta de 20 de miliarde de euro.

SURSA: Agerpres