Conform datelor prezentate de operatorul naţional de transport de energie electrică – Transelectrica, începând de ieri după ora 13, eoliene au funcţionat la peste 1.000 MW, iar în cursul dimineţii de astăzi a atins şi maximul de 1585 MW. Cifra a fost confirmată şi de directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan. El a precizat că în situaţia în care se va menţine această producţie este foarte probabil ca astăzi să se înregistreze şi pe medie cea mai mare producţie de energie eoliană.

Aşa cum se poate observa şi din graficul de mai jos, la ora 11:18, energia produsă de parcurile eoliene depăşea atât energia produsă de reactoarele de la Cernavodă cât şi energia produsă de hidrocentrale. Mai mult, eoliene au depăşit şi centralele care funcţionează pe gaze sau păcură.

Acum, pe lângă marii investitori – CEZ Group, EDPR, Enel Green Power, OMV Petrom Wind sau Romconstruct apar și nume mai puțin cunoscute, precum Corni Eolian, Brăila Winds sau Ewind, care duc, împreună, capacitatea instalată la aproape 1.900 MW, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.

Grosso modo, până acum s-au investit peste 2,5 miliarde de euro în tot ce înseamnă eolian, în total fiind 29 de parcuri eoliene, în funcțiune sau în probe.

Practic, în patru ani, energia eoliană a crescut de la zero la aproape 1.900 MW instalați.