La nivel global s-a înregistrat o scădere cu 11% a investițiilor în energie regenerabilă, însă semnalele rămân optimiste, conform celui mai recent raport al Ernst&Young cu privire la acest sector. România chiar a urcat o poziție în clasament, fiind acum pe locul 32. „Menţinerea interesului investitorilor pentru România, în urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arată că în ciuda unei legislaţii în reaşezare, sectorul energiei regenerabile rămâne în continuare atractiv în comparaţie cu alte state din sud-estul Europei. Indicele RECAI include atât componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cât şi componente legate de factori macro şi microeconomici, zone unde România se află în urma altor state din regiune“, spune Andrei Benghea-Mălăieş, director executiv în cadrul Departamentului de Asistenţă în Afaceri, EY România.

„Anul Soarelui“

2013 poate fi considerat anul fotovoltaic, zeci de proiecte fiind instalate pe întreg teritoriul țării. Conform datelor Transelectrica, anul trecut au fost puse în funcțiune zeci de proiecte care însumează peste 800 MW instalați în fotovoltaic. Panourile fotovoltaice au consemnat acest salt spectaculos întrucât numărul certificatelor verzi primite de producători era cel mai mare dintre regenerabile, respectiv şase certificate (CV) pe MWh livrat în reţea. Investitorii în panourile solare s-au grăbit să instaleze cât mai multe proiecte în 2013, pentru că, de la 1 ianuarie 2014, ei mai primesc 3 CV. Totodată, capacitatea proiectelor eoliene a crescut la 2.503 de MW, faţă de 1.822 de MW, la finele anului 2012.

Unele persoane din domeniu consideră că avântul înregistrat în 2013 s-a datorat chiar modificării schemei de sprijin, prin reducerea numărului de certificate verzi, întrucât investitorii s-au grăbit să implementeze proiectele pentru a beneficia de cât mai multe certificate. Alții spun însă că prin decizia guvernanților s-a pus capăt unor investiții de câteva miliarde de euro. De altfel, producătorii sunt extrem de revoltaţi, în special pentru că au făcut împrumuturi la bănci, bazându-se pe legislaţia în vigoare la acea dată, ceea ce presupunea un anumit număr de certificate verzi, la un anumit preţ, pe o anumită perioadă de timp. Între timp, scăzând drastic subvenţiile, investitorii se tem că vor intra în incapacitate de plată, dacă nu cumva în faliment. Cu toate acestea, conform estimărilor Transelectrica și ANRE, până la finele anului puterea instalată în proiecte de energie regenerabilă ar putea ajunge la 6.000 MW, ceea ce înseamnă că România și-a atins deja ținta stabilită pentru anul 2020.

Totuși, rămâne întrebarea – cine va suporta energia verde? Dacă până în vara anului trecut 10% din factura la electricitate a populației revenea acestui sprijin, odată cu reducerea numărului de certificate verzi emise impactul în factură a scăzut. Cei care suportau mare parte din „factura energiei verzi“ erau marii consumatorii.

Factura redusă pentru marii consumatori de energie

Acum însă ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, a anunțat că a finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori, care include reducerea cu 85% a plăţilor pentru certificatele verzi. „Am finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori industriali, am transmis-o Consiliului Concurenţei şi, conform regulamentelor şi ghidului UE, am mers cu reducerea până la 85% în cazul certificatelor verzi, astfel încât să păstrăm locurile de muncă şi să dăm posibilitatea produselor industriale româneşti să fie competitive“, a spus Niţă. El a adăugat că şi taxa de cogenerare va fi redusă cu 20% pentru marii consumatori industriali. „Marii consumatori, la rândul lor, vor avea de îndeplinit nişte condiţii pentru a beneficia de această schemă. Sper că, în felul acesta, vom putea scădea preţul energiei pentru marii industriaşi, astfel încât să păstrăm locurile de muncă, iar produsele lor să intre în piaţă“‘, a mai spus Niţă.

32 este locul ocupat de România la nivel global, în creștere cu o poziție față de anul anterior, în clasamentul capacităților energetice produse din energie regenerabilă, confom raportului EY, indexul RECAI

Acest articol a apărut în suplimentul CAPITAL ENERGIE distribuit cu ediţia print numărul 9 a revistei Capital din săptămâna 2-9 martie 2014