În 2016, o serie de ţări precum Chile sau Emiratele Arabe Unite au stabilit noi recorduri după ce au încheiat acorduri pentru producţia de energie fotovoltaică la un preţ mai mic de 3 cenţi pentru un kilowatt oră, jumătate din costul mediu global pentru energia produsă în termocentralele pe bază de cărbune. În prezent, Arabia Saudită, Iordania şi Mexic intenţionează să organizeze în acest an licitaţii la care preţurile să scadă şi mai mult iar o serie de companii europene precum Enel caută noi pieţe peste hotare după ce acasă subvenţiile au fost eliminate.

Începând din 2009 şi până în prezent preţurile la energia fotovoltaică au scăzut cu 62%, fiecare parte a lanţului de aprovizionare reducând costurile. Această diminuare a costurilor a condus la reducerea primelor de risc la împrumuturile bancare, ceea ce a dus capacităţile de producţie la niveluri record.

Potrivit analiştilor de la Bloomberg New Energy Finance, până în 2025 energia fotovoltaică ar putea deveni mai ieftină decât utilizarea cărbunelui la nivel mondial. "De fiecare dată când se dublează capacitatea, preţul se reduce cu 20%", a apreciat Adnan Amin, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IREA). Această agenţie se aşteaptă ca preţul energiei fotovoltaice să scadă cu alte 43% până la 65% până în 2025, ceea ce ar însemna un declin cumulat de 84% începând din 2009.

Însă viteza cu care preţul energiei fotovoltaice va scădea sub cel al cărbunelui va varia de la o ţară la alta. Ţările care importă cărbune sau îi taxează pe poluatori, precum Europa sau Brazilia, vor ajunge la un moment de răscruce în 2020 sau chiar mai devreme. În schimb, ţările cu mari rezerve interne de cărbune precum India şi China vor avea nevoie, probabil, de mai mult timp. (Sursa: Agerprse)