Marii investitori din domeniile petrolului, gazelor sau electricitatii vin, cu totii, de pe batranul continent

O buna parte a investitiilor straine din ultimii doi ani
s-au indreptat spre domeniul energetic. Acesta are sanse
sa ramana “vedeta” si in perioada urmatoare.




Pana in prezent, companiile energetice de stat au atras investititii straine in valoare de peste trei miliarde de euro. Numarul unu a fost, desigur, Petrom, care a vandut catre OMV o treime din actiuni pentru 669 de milioane de euro. Compania austriaca si-a crescut participarea pana la 51%, cu o majorare de capital de 830 de milioane de euro. In total, suma investita este de circa 1,5 miliarde de euro. Mai mult sau mai putin controversatele privatizari ale Petromidia si Rafo au atras, si ele, potrivit statisticilor oficiale, peste 700 de milioane de euro. Nu trebuie sa uitam, desigur, de sutele de milioane de euro investite pana acum de Lukoil, Mol sau Agip.


Bani seriosi s-au investit si in cei doi mari distribuitori de gaze naturale. Distrigaz Sud a atras, in total, 311 milioane de euro. Compania Gaz de France a preluat, in octombrie 2004, un pachet de 30% din actiunile societatii, pentru 128 de milioane de euro. Printr-o majorare de capital de 183 de milioane de euro, Gaz de France a atins o cota de 51% din actiuni. In decembrie 2005, acestea au fost transferate catre Romania Gas Holding B.V, afiliat al Gaz de France. Pentru 2005, Distrigaz Sud a raportat pierderi de 1,4 milioane de lei noi, iar pentru 2006 asteapta o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de lei, cu 20% mai mare decat anul trecut, precum si depasirea nivelului de 1,1 milioane de clienti. De asemenea, compania franceza preconizeaza pentru acest an investitii de 355 de milioane de lei noi, mai mult de jumatate in modernizarea si extinderea retelei de conducte.


In ceea ce priveste Distrigaz Nord, firma cu circa 1,2 milioane de clienti in 20 de judete, suma investita a fost ceva mai mica (303 milioane de euro), insa procedeul urmat a fost identic: E.ON Ruhrgas a cumparat direct 30% din actiunile societatii, in schimbul sumei de 125 milioane de euro, si a participat cu 178 milioane de euro la majorarea de capital, prin care a atins o cota de 51%. Dupa cum a declarat presedintele consiliului executiv al diviziei internationale a E.ON, Ulrich Schoeler, “noii proprietari vor investi, in urmatorii sapte ani, circa 200 de milioane de euro pentru reabilitarea si extinderea retelei” companiei, care acum se numeste E.ON Gaz Romania. Pentru 2005, au fost raportate pierderi de circa 36 de milioane de euro.


si firmele de distributie a anergiei electrice au atras investitori straini de marca. Pana in prezent, au fost privatizate patru din cele opt sucursale ale Electrica, pentru circa 379 de milioane de euro. Este vorba, in primul rand, despre Electrica Oltenia (care acopera, desigur, judetele din Oltenia, dar si Arges si Teleorman), unde grupul ceh CEZ a achizitionat 24,62% din actiuni pentru aproape 63 de milioane de euro. In urma unei majorari de capital de 103,6 milioane de euro, CEZ a atins o participatie de 51%.


Urmeaza Electrica Moldova (acopera judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui si Bacau), care a fost preluata de catre grupul german E.ON Energie la inceputul lunii octombrie 2005 si redenumita E.ON Moldova. si in acest caz s-au vandut 24,62% din actiuni, cumparatorul ajungand sa detina 51% din distribuitorul de electricitate in urma participarii cu 68,6 milioane de euro la majorarea de capital. Potrivit purtatorului de cuvant al E.ON Moldova, Lucian Luca, in cursul acestui an vor fi investite 10 milioane de euro in modernizarea retelelor, unele dintre ele fiind foarte vechi. “Nu se poate vorbi de o calitate a serviciilor decat in conditiile unei bune infrastructuri”, a explicat el.


Doua sucursale mai mici, Electrica Banat (Timis, Caras-Severin, Arad si Hunedoara) si Electrica Dobrogea (Constanta, Tulcea, Ialomita si Calarasi), au fost cumparate de italienii de la ENEL, care au ajuns sa detina 51% pentru circa 112 milioane de euro (fiind incluse atat achizitia unui pachet de 24,62% din actiuni, cit si majorarea capitalului). In plus, Enel a preluat datoriile celor doua societati, de aproape 100 de milioane de euro.


Insa, adevaratele “lovituri” abia urmeaza. Doar Electrica Muntenia Sud, care distribuie energia electrica in Bucuresti, Ilfov si Giurgiu, ar putea fi cumparata cu peste 750 de milioane de euro, a anuntat de curand ministrul economiei si comertului, Codrut seres. Potrivit acestuia, “doua din cele cinci oferte depuse de CEZ, Enel, Gaz de France, Iberdola (Spania) si RWE Energy (Germania) pentru un pachet de 67,5% din actiunile societatii (50% achizitionate direct, restul prin majorare de capital) trec de aceasta suma”.



CE AR MAI PUTEA ATRAGE SUME SERIOASE

• Pe langa Electrica Muntenia Sud,
va fi scoasa la vanzare si Electrica Muntenia Nord, societatea acoperind judetele Dambovita, Prahova, Buzau, Braila, Galati si Vrancea. Se asteapta obtinerea unui pret de cel putin
100 de milioane de euro.



• si Electrica Transilvania Sud (judetele Alba, Sibiu, Brasov, Mures, Covasna si Harghita) va fi transferata in curand unui proprietar privat, cel mai probabil strain.



• Electrica Transilvania Nord (judetele Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud, Bihor, Satu Mare si Maramures) va avea aceasi soarta, pretul estimat fiind
de circa 80 de milioane de euro.



• O alta societate din domeniul
energetic care ar trebui privatizata este Romgaz. Desi initial urma
sa vanda un pachet de 51%
din actiuni unui investitor strategic, Guvernul a renuntat la procedura
si a angajat un consultant,
reprezentat de consortiul format
de Credit Suisse First Boston,
Linklaters si FRAI. Urmeaza
ca procesul de restructurare si
privatizare a Romgaz sa se deruleze pe baza propunerilor acestuia.

3,3
MILIARDE DE EURO

au fost investite de firme straine in opt mari companii
de stat din domeniul energetic (petrol, gaze, energie electrica), incepand cu anul 2000