Compania Enel a achizitionat un sfert din actiunile companiei rusesti OAO OGK-5 pentru 1,12 miliarde de euro, informeaza Reuters. Furnizorul italian de utilitati a avut drept competitori companiile E.On din Germania, UC Rusal, cel mai mare producator de aluminiu primar din lume si OAO Novatek, al doilea mare producator de gaze naturale din Rusia.

 

Pretul de achizitie a fost cu aproape 60% mai mare fata de pretul actiunilor companiei supuse tranzactiei.

 

Achizitia unei parti din OGK-5 va oferi companiei Enel o destinatie generatoare de energie pentru activele de gaze ale fostei companii Yukos, achizitionate de Enel in aprilie, parte a programului sau de expansiune in Rusia.

 

In 2004, Enel si partererul sau local Esn au castigat o licitatie pentru administrarea centralei North West Thermal Power Plant, care furnizeaza energie orasului St. Petersburg si imprejurimilor acestuia. Totodata, Enel detine 49,5% din furnizorul de energie RusEnergoSbyt.

Enel impreuna cu partenerul sau spaniol Acciona, intentioneaza sa preia companiei de electricitate spaniola Endesa dupa ce E.On, mai mare companie din sectorul energetic din Europa, s-a retras din cursa.

Sursa: Reuters 06 Iunie 2007