"Una dintre cele mai mari provocări ale Enel în România este reprezentată de datoriile CFR, care au ajuns la 187 milioane de euro şi continuă să crească", a afirmat Luca D‘Agnese, care a preluat în primăvara acestui an funcţia de country manager şi preşedinte al Enel România.
Potrivit acestuia, anual, datoriile CFR către cele trei filiale de distribuţie a energiei deţinute de Enel - Dobrogea, Banat şi Muntenia - cresc în medie cu 30 milioane de euro. Acest lucru se întâmplă chiar şi în situaţia în care CFR a semnat, în urmă cu trei ani, un acord cu distribuitorii de energie pentru plata datoriilor. Angajamentele luate de compania de stat au fost respectate doar câteva luni, după care a sistat plăţile, acumulând noi datorii. "CFR ne cauzează pierderi, iar acest fapt ne-ar putea împiedica să ne dezvoltăm în România", a precizat D‘Agnese. El spune că Enel ia în calcul toate variantele posibile pentru recuperarea acestei creanţe, dar nu poate deconecta de la reţea compania de stat, pentru că, potrivit legii, aceasta prestează un serviciu de interes public.
Mai puţine întreruperi şi durate scurte
Investiţiile realizate în modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice în anii 2009 şi 2010 s-au cifrat la 260 milioane de euro, cu 140 milioane de euro mai mari decât cele asumate la privatizare. Investiţiile au fost efectuate în modernizarea a peste 1.000 de km de reţea de joasă şi medie tensiune, înlocuirea sau reconstrucţia a circa 600 de posturi de transformare şi construcţia a peste 320 de km de noi branşamente. Rezultatele acestui program de investiţii constau în scăderea duratei medii de întrerupere a alimentării cu electricitate la 186 minute (trei ore şi şase minute) în primele şase luni ale acestui an faţă de 302 minute (cinci ore şi două minute) în aceeaşi perioadă din 2010, conform datelor prezentate de Enel pentru întregul portofoliu local de clienţi.
Chiar şi în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu, unde reţeaua de distribuţie este învechită, durata medie de întrerupere a alimentării cu energie electrică a scăzut de la 308 minute la 221 minute, iar numărul mediu de întreruperi s-a redus la 2,36 în perioada menţionată.
Planuri mari în producţia de energie
Reprezentanţii grupului italian susţin că investiţiile Enel în România nu vizează doar sectorul de distribuţie a energiei electrice în România. Ei afirmă că programul de 800 de milioane de euro în modernizarea reţelei va fi dus până la capăt, existând posibilitatea să fie suplimentată şi suma. Dar grupul vizează şi producţia. Un pas important a fost făcut în proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Enel şi Mittal fiind singurii investitori care au rămas în proiect, după ce mari companii - CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ – au ieşit din proiect. Luca D’Agnese spune că Enel are dreptul să-şi mărească participaţia în compania de proiect de la 9% până la 17%, însă "acţionarul majoritar este Nuclearelectrica şi aşteptăm să acţioneze". Autorităţile române au anunţat că statul o să-şi reducă participaţia în proiect şi o să-şi limiteze deţinerea la 40%, prin atragerea de noi investitori, iar printre cei interesaţi ar fi companii din Japonia, China sau SUA. Pe lângă proiectul de la Cernavodă, Enel ar putea participa şi la proiectul hidrocentralei Tarniţa. "Proiectul nu a fost încă prezentat oficial investitorilor, dar ne vom uita la el, îl vom evalua în momentul în care se va face o prezentare oficială". Proiectul hidrocentralei Tarniţa este estimat la circa un miliard de euro. Un pas important a fost făcut de Enel şi în energia eoliană, prin Enel Green Power, care a pus deja în funcţiune mai multe parcuri eoliene. Enel este prezent pe piaţa energetică românească din 2005 şi are activităţi de producţie, distribuţie şi furnizare a electricităţii. Grupul are în România 2,6 milioane de clienţi şi 4.700 de angajaţi. CV
-
Informații de ultim moment! Toți cei ieșiti la pensie sunt ...
-
Ion Țiriac a dat lovitura. Câștigă zeci de milioane de euro ...
-
Dezastru pentru Kovesi! Nu este eligibilă pentru funcția de ...
-
Dragnea joacă ultima carte! Iohannis, în alertă! Mutarea ...
-
-
-
-
Horoscop, 19 februarie! Această zodie va întâlni capcane la ...
-
Europa, în alertă! România și alte state de pe continent au ...
-
-
Șoc total pentru Liviu Dragnea! Demisii în lanț la PSD. Apel ...
-
Tudorel Toader pregătește marea lovitură! Mișcarea fatală ...
-
UE se cutremură! Pericol imens pentru toate țările! Nu vor ...
-
Imagini de senzație cu Nadia Comăneci. A făcut furori la ...
-
-
Atenție! Urmează cea mai ciudată noapte din an. Cum ne va ...
-
Anunțul momentului despre Kovesi! Răsturnare de situație. ...
-
-
Amenințări de război între două mari puteri. Dacă începe ...
-
-
Toți cei care stau la bloc sunt obligați să aibă așa ceva ...
-
Dezastru pentru Laura Codruța Kovesi. Lovitura dură pe care ...
-
Revoltător! Continuă scandalul diplomelor false. Au fost ...
-
Dragnea la cuțite cu Toader! Tensiuni maxime între liderul ...
-
Petre Daea a lămurit problema cormoranilor. De ce sunt aceste ...
-
PSD se zguduie din temelii! Demisie șoc în partid. Încă un ...
-
Anunț important pentru toți pensionarii! În ce condiții pot ...
-
-
-
Anunț important pentru șoferi! A apărut harta drumurilor din ...
-
-
Când va circula metroul în Drumul Taberei! După ani de zile ...
-
ATENȚIE șoferi! S-a schimbat iar Codul rutier! Veți primi ...
-
-
Eugen Teodorovici, anunț oficial de la Ministerul Finanțelor: ...
-
-
-
-
-
Șoc total! Kovesi influențează lista de candidați pentru ...
-
CURS VALUTAR, luni, 18 februarie 2019. Haos la casele de ...
-
Umilință maximă pentru TVR! Lovitura decisivă a venit de la ...
-
Devastator! Kovesi lovită de unde se aștepta mai puțin. Un ...
-
Florin Busuioc, informații de ultim moment despre starea sa de ...
-
Traian Băsescu declanșează CUTREMURUL! Lista Laurei Codruța ...
-
-
-
Prognoza meteo pentru toată luna februarie! Avertizare ANM, ...
-
Cei mai importanţi lideri PSD lipsesc de la un eveniment ...
-