Pieţele internaţionale de capital rămân fragile şi depind de anunţarea rezultatelor financiare. Raportările emitenţilor la nouă luni sunt aşteptate şi pe Bursa de la Bucureşti.

Pieţele internaţionale de capital, ca şi piaţa autohtonă, au înregistrat o perioadă foarte bună de creştere în ultimele opt luni. „Lunile de miere“ par însă să se fi terminat. Principalii indici bursieri au atins nivele maxime pentru acest an, recuperând o parte din pierderile din 2008. Întrebarea din acest moment este dacă aprecierea va continua sau urmează o corecţie a trendului ascendent.

„În ultima perioadă, bursele au trecut de la o evoluţie uşor predictibilă la una de oarecare incertitudine“, spune Paul Mincă, broker MBI. Cu alte cuvinte, investitorii aşteaptă, în prezent, o confirmare fundamentală a deciziilor care au susţinut creşterile de până acum. Confirmare care trebuie să vină prin rezultate financiare pozitive de la companii şi prin îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici.

„Pieţele internaţionale sunt încă fragile, iar pieţele au nevoie de date bune din partea economiei pentru a rămâne pe creştere“, spune Silvian Farmache, director Pieţe Financiare şi de Capital la Credit Europe Bank. Starea de expectativă a pieţelor a putut fi observată săptămâna trecută, când aproape toate bursele au înregistrat scăderi în aşteptarea cifrelor privind evoluţia economiei SUA. Inclusiv în şedinţa de joi, când au fost publicate datele, indicii bursieri au consemnat pierderi. Odată cu aflara cifrelor, care au arătat o creştere în trimestrul al treilea de 3,5% pentru economia americană faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, bursele au trecut pe verde. Inclusiv piaţa de la Bucureşti, puternic influenţată de situaţia internaţională, a încheiat sesiunea de tranzacţionare în creştere, după mai multe zile de depreciere.

Anterior rezultatelor, principalul indice american, DJIA, coborâse sub pragul simbolic de 10.000 de puncte, pe care a reuşit să îl depăşească în cursul acestei luni. Maximul atins în acest an de DJIA a fost de 10.092 de puncte, corespunzător unei creşteri de 15% faţă de ultima cotaţie a anului trecut.

Rezultate financiare vs. politică

183-40929-34_dollar_44.jpgRaportările financiare la nouă luni sunt la fel de importante şi pentru piaţa autohtonă. Pe lângă situaţia internaţională, care a susţinut rezultatele companiilor, acestea vor arăta măsura în care sunt afectate afacerile. Instabilitatea politică este, în mod evident, un factor negativ, însă bursa a demonstrat şi în trecut că se poate decupla de bâlciul dâmboviţean.

„Orice investiţie făcută în următoarele şase luni va avea un randament mai bun decât cel bancar în următorii doi ani“, spune Silvian Farmache, referindu-se în principal la titlurile listate la categoria principală a Bursei de Valori. Credit Europe Bank şi-a arătat optimismul prin lansarea departamentului de tranzacţionare directă la BVB, servicii pe care le oferă, în prima fază, doar clienţilor premium. Rămâne de văzut dacă aşteptările vor fi susţinute de rezultatele financiare şi de situaţia internaţională. Până la alegerile prezidenţiale însă, incertitudinea va domina piaţa.