'Vom lovi locul de unde se fac aceste transporturi sau acolo unde sunt organizate. Linia roşie va fi respectată', a afirmat preşedintele francez. 'Dar astăzi nu avem dovada, într-o manieră stabilită de serviciile noastre secrete, că arme chimice interzise de tratate sunt utilizate împotriva populaţiei civile', a adăugat el. 'De îndată ce datele se vor confirma, voi face ceea ce am spus', a avertizat Macron, subliniind totodată că 'prioritatea este lupta împotriva terorismului, jihadiştilor'.

Referitor la regimul sirian, 'vom şti să caracterizăm lucrurile înainte de încheierea conflictului. Poate că vom şti mai mult după încheierea conflictului', dar aceasta 'o va releva justiţia internaţională', nu loviturile.

Preşedintele francez a pledat pentru o reuniune internaţională asupra Siriei, dacă este posibil 'în regiune'. 'Am făcut mai multe propuneri', a spus el, fără să ofere detalii suplimentare. 'Nu sunt obsedat să organizez o întâlnire cu privire la Siria la Paris', a adăugat Emmanuel Macron.

În cadrul întâlnirii cu omologul său rus Vladimir Putin la 29 mai 2017 la Versailles, Macron a declarat că 'orice utilizare de arme chimice' în Siria va duce la o 'ripostă imediată' din partea Franţei.

'Am indicat că există o linie roşie foarte clară din partea noastră: utilizarea unei arme chimice de oricine' va face 'obiectul unor represalii şi al unei riposte imediate din parte francezilor', a spus el.

Potrivit Washingtonului, cel puţin şase atacuri cu clor s-au înregistrat de la începutul lunii ianuarie în zonele rebele, unde zeci de cazuri de sufocare au fost raportate. Guvernul sirian a dezminţit la sfârşitul lunii ianuarie utilizarea de arme chimice şi Moscova, aliată a Damascului, a denunţat la rândul său 'o campanie de propagandă', subliniind că 'autorii nu au fost identificaţi'.

În opinia Franţei, care suspectează la fel ca SUA regimul sirian, nu au fost încă adunate suficiente dovezi privind natura şi originea atacurilor.

'Există posibile indicii privind utilizarea clorului, dar nu avem o confirmare absolută. Deci aceasta este lucrarea de confirmare pe cale să o facem, împreună cu altele, pentru că, bineînţeles, faptele trebuie să fie stabilite', a subliniat vineri ministrul apărării francez, Florence Parly.

Miercuri, ministrul de externe Jean-Yves Le Drian declarase că 'totul' arată că forţele preşedintelui Bashar al-Assad sunt implicate 'în acest moment' în atacuri cu clor, dar cu toate acestea el a chemat la prudenţă 'atât timp cât aceste (cazuri) nu au fost complet documentate'.