"Din nefericire, Uniunea Europeană se întoarce spre austeritate. Toate prognozele de creştere economică pentru UE au fost revizuite negativ. În Europa, pentru 2012, se vorbeşte de o  creştere economică de 0,5-0,6%, în contextul în care în primăvară prognozele erau mult mai optimiste. Prognoza de creştere pentru Germania a fost revizuită, de la 2% la 0,8%, pentru Franţa, de la 1,7% la 0,6%. În acest context, în care cele mai puternice economii ale Europei au prognozele de creştere în scădere, România trebuie să fie vigilentă şi prudentă", a declarat Emil Boc, vineri.

Premierul a explicat că principalele incertitudini din acest moment sunt legate de criza datoriilor suverane ale statelor şi posibilitatea asigurării finanţării acestor datorii de o parte din statele europene, instabilitatea de pe pieţe şi diminuarea de creştere economică.

"În ţări importante din Europa se iau măsuri de austeritate: Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, sunt exemple ce ne arată că Europa e departe de a fi stabilă din punct de vedere economic. România are o singură alternativă, cea legată de raţionalitate şi prudenţă: de a consolida ceea ce avem. Românii au făcut sacrificii uriaşe în aceşti doi ani de a salva ţara de la colaps. Românii au făcut asta, nu politicienii. Cu preţul sacrificiului lor, au ajutat România să nu intre în incapacitate de plată", a mai declarat premierul, subliniind că salariile şi pensiile nu scad în anul 2012 şi niciun român nu va primi mai puţini bani în mână. "Este proiectul de buget construit pe un asemenea mecanism. Nu moficăm nici TVA, nici cota unică de impozitare".
El a subliniat menţinerea obiectivului aderării la euro în 2015 şi şi-a exprimat optimismul că datoria publică a României va fi menţinută sub control. "Avem avantaje majore pe care trebuie să le conservăm. Avem una dintre cele mai mici datorii raportate la PIB din UE. Doar 3 ţări din UE au o datorie publică mai mică decât România".