Potrivit datelor oficiale, în 2014 Elveţia a înregistrat un deficit al bugetului federal de 124 milioane de franci (118,5 milioane de euro), după un excedent de 1,3 miliarde de franci în 2013. Deficitul înregistrat anul trecut constituie o surpriză în condiţiile în care în prognoza bugetară pe 2014 Guvernul elveţian miza pe un excedent bugetar de 121 milioane de franci. Potrivit autorităţilor de la Berna, deficitul de anul trecut se explică în principal prin scăderea veniturilor fiscale, în condiţiile în care încasările au fost mai mici cu 2,4 miliarde de franci decât se preconiza.

'Elveţia se confruntă cu dificultăţi economice. Trebuie să depăşim unele incertitudini şi în aceste situaţii este foarte important ca finanţele Guvernului să fie consolidate. Un buget sănătos este o condiţie importantă pentru menţinerea interesului investitorilor şi oferirea securităţii şi predictibilităţii necesare', a declarat ministrul elveţian de Finanţe, Eveline Widmer-Schlumpf.

Cheltuielile publice în Elveţia sunt ţinute sub control în conformitate cu o lege din 2003 care obligă Guvernul să lege cheltuielile de venituri şi să constituie surplusuri în perioade de creştere economică solidă. În aceste condiţii, Guvernul elveţian a informat că va introduce mai multe 'măsuri corective' în valoare de 1,3 miliarde de franci, în principal prin reducerea cheltuielilor în perioada 2016-2018.

Deficitul bugetar nu este o veste bună pentru Elveţia în condiţiile în care creşterea economică este aşteptată să încetinească în acest an ca urmare a aprecierii semnificative a francului după decizia de luna trecută a Băncii Naţionale a Elveţiei de a abandona pragul minim al cursului de schimb euro-franc. Grupul bancar UBS prognozează că în 2015 ritmul de creştere al economiei elveţiene va încetini până la 0,5% de la 1,9% în 2014.

AGERPRES