Elon Musk, CEO-ul companiei americane Tesla, se pregătește să viziteze India în această lună. El are în vedere discuții despre planurile de investiții ale companiei.

Potrivit The Economic Times, care citează surse, Elon Musk va aborda subiecte precum construcția unei fabrici pentru producția în comun de vehicule electrice. El are în vedere și distribuția acestora pe piața auto din India.

Se preconizează că Elon Musk va avea o întâlnire cu prim-ministrul indian Narendra Modi. Întâlnirea va avea loc pe 22 aprilie la New Delhi. În cadrul acestei întrevederi se va discuta despre aceste planuri și alte aspecte de cooperare.

Elon Musk are în vedere o investiție majoră

Conform rapoartelor din presa locală, se estimează că investiția companiei ar putea ajunge la aproximativ 2 miliarde de dolari.

În această săptămână, Elon Musk a folosit platforma sa socială, X (fostul Twitter), pentru a oferi un detaliu important. El a exprimat opinia că „India ar trebui să aibă mașini electrice ca orice altă țară”. Acesta a adăugat că „este o progresie naturală să aducem vehicule electrice Tesla în India”.

India, tara, harta Indiei
India pe hartă / SURSA FOTO: Pexels

India a redus drastic taxele la importul de de vehicule electrice

În luna martie, India a implementat o nouă politică privind importul de vehicule electrice. Țara a redus taxele la importul unor modele străine de vehicule electrice la 15%, față de 100%. Acestă măsură se aplică pentru producătorii care investesc cel puțin 500 de milioane de dolari în construirea unei fabrici în țară pentru coproducerea de vehicule electrice.

În vara anului 2023, Tesla a înaintat guvernului indian o propunere de investiție pentru a-și localiza producția de mașini în țară. Această propunere a fost discutată cu Ministerul Comerțului și Industriei.

Tesla are în plan construirea unei mega-fabrici

Conform acestei propuneri, Tesla plănuia să construiască o uzină. Acolo, producătorul american ar fi fost capabil să producă 500.000 de mașini electrice pe an. Scopul vizat era de a localiza producția și de a exporta produsele în țări terțe.

Costul minim al modelelor produse a fost estimat la aproximativ 25.000 de dolari. De asemenea, producătorul auto american și-a exprimat intenția de a produce baterii în India pentru a reduce costurile.