Următoarea superputere economică. Aproape fiecare instituție importantă din sfera internațională, de la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, până la purtătorii de cuvânt ai celor mai mari instituții financiare din lume, a semnalat că, probabil, China ar putea să nu-și atingă obiectivul de creștere.

Nu același lucru se spune despre puterea economică a Indiei, scrie Forbes.

Cele mai recente performanțe economice ale Indiei sunt cu adevărat impresionante. Acestea arată o creștere economică reală de 8,4% în cele patru trimestre din 2023, o accelerare față de 8,1% înregistrată în cele patru trimestre ale anului trecut.

India are, totuși, un drum lung de parcurs pentru a ajunge la nivelul mărimii economiei Chinei. În timp ce Mumbai își îndeplinește promisiunea implicită de a aduce prosperitate oamenilor, Beijingul nu îndeplinește aceeași promisiune făcută cetățenilor Chinei.

Superputere economică? Indicatorii economici sugerează o performanță și mai impresionantă a Indiei

Alți indicatori economici sugerează o performanță și mai impresionantă a Indiei. Potrivit Societății Producătorilor Indieni de Automobile, in luna ianuarie, vânzările de mașini au fost cu aproximativ 37,3% peste nivelurile de anul trecut. FMI și-a ridicat proiecția de creștere reală pentru 2024 la un nivel de 6,5%, în timp ce Ministerul Comerțului și Industriei din India a oferit proiecția complet plauzibilă de 7,6%.

Inflația rămâne o problemă, ajungând la 5%, dar a început să se tempereze. Oricum, o inflație prea mare, deși aduce cu ea probleme economice, este de preferat problemei deflației din China. Inflația este un stimulent de creștere. În vreme ce deflația întârzie creșterea. Aceasta din urmă determină oamenii și întreprinderile să întârzie cheltuielile și investițiile în speranța unor prețuri mai mici în viitor.

Beijingul ar putea să se simtă vexat, având în vedere că creșterea Indiei a venit din tipul de cheltuieli pentru infrastructură care, cândva, funcționau atât de bine în China.

Așa cum s-a întâmplat în China, statul indian relativ subdezvoltat face tot ceea ce are nevoie – drumuri asfaltate, locuințe mai bune, porturi extinse și altele.

Bugetul Indiei pentru infrastructură, în creștere cu 11% față de anul trecut, va continua să aibă un efect puternic

Cheltuielile pentru toate acestea oferă profituri economice uriașe și standarde de viață mai ridicate. De asemenea, sugerează că bugetul Indiei de 134 de miliarde de dolari pentru infrastructură, în creștere cu 11% față de anul trecut, va continua să aibă un efect puternic.

Statul dezvoltat al Chinei exclude acest tip de succes. Dezvoltarea relativ avansată a Chinei face mai puțin evident ceea ce trebuie făcut. În plus, deoarece s-au dezvoltat deja atât de multe, revenirea este mai puțin dramatică. Chiar și atunci când planificatorii au o idee bună despre ceea ce poate fi de ajutor.

Pe măsură ce dezvoltarea Indiei progresează, astfel de eforturi de infrastructură vor avea un profit economic mai puțin dramatic, așa cum a descoperit China recent.

China trebuie să schimbe tactica

Între timp, decalajul economic dintre cele două țări se va reduce. Calculele Beijingului vor trebui să se schimbe pe aproape orice front: economic, diplomatic, chiar și militar.

India va deveni mai mult decât o prezență. Ea va face Beijingul să privească înapoi peste umăr. Mai mult decât o face acum. Mai ales că, așa cum arată toate datele, China privește insistent spre Pacific și își marchează poziționarea economică, diplomatică și militară împotriva Statelor Unite.